ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Facebooksida spred påståenden i polisens namn – nu har polisen fått den nedstängd

Hugo Ewald · 6 Mar 2017
Uppdaterad 6 Mar 2017
Sidan använde sig av polisens logotyp, och såg på flera sätt ut att representera Polismyndigheten.

Sidan använde sig av polisens logotyp, och såg på flera sätt ut att representera Polismyndigheten. Foto: Skärmdump/Metro


Under februari fick en Facebooksida med namnet "Tyst media. Polisen har ordet." stor spridning på sina inlägg, som bland annat spridit påståenden om asylsökande som åker på semesterresor i sina hemländer. Men sidan har ingenting med polisen att göra, och efter att polisen kontaktat Facebook är nu Facebooksidan nedtagen.

klar

Artikellänk är kopierad

”Tyst media. Polisen har ordet.”. Så löd namnet på en nu nedtagen Facebooksida som med flera inlägg i februari kom att få stor spridning – åtminstone ett av Facebooksidans inlägg delades tusentals gånger. Sidan, som påstod sig representera poliser över hela Sverige, publicerade ett tiotal ”öppna brev” från personer som uppgav sig vara nuvarande eller före detta poliser.

Facebooksidan beskrev sig själv som följande: ”Peter Springare startade en förändring. Nu träder flertal poliser runt om i hela landet fram med sanningen. Här samlas deras ord. Sprid och dela!”. Sidan använde sig av polisens logotyp, och såg på flera sätt ut att representera den Polismyndigheten.

Facebookinläggen, som alla var publicerade med namn och beskrivningar som ”Polis i 40 år”, målade alla upp en liknande bild – att polisen är i kris och att media inte vågar prata om det. I ett av inläggen påstår en person, som beskrivs som före detta gränspolis, att personer som flytt till Sverige åker på ”charterresor” i sina hemländer. I flera andra inlägg kritiseras polisens omorganisation. De inläggen fick dock inte närapå lika stor spridning som inlägget om ”semestrande flyktingar”.

Facebookinläggen ledde snabbt till stor diskussion och uppmärksammades bland annat i Facebookgruppen #jagärhär, som organiserar antirasister för att enligt gruppen ”bryta och störa dem som sprider hat”. En person i gruppen kom att meddela polisen om Facebookssidans existens, enligt ett inlägg.

Och sedan torsdagen Facebooksidan nedtagen – efter att polisen själva kontaktat Facebook.

När Metro kontaktar polisen bekräftar man att man bett Facebook att ta ned sidan, eftersom man felaktigt påstod sig representera polisen. I flera fall fanns personerna som uppgav sig vara poliser på facebooksidan inte ens i polisens interna databaser.

”Alla sidor som vi får kännedom om som använder polisens logotyp anmäler vi till Facebook. Vi anmäler också alla sidor som utger sig för att vara eller representerar polisen, vilket denna sidan gjorde. Sidan utgav sig för att representera ”polisen”, samt använde vår logotyp. Enligt Facebooks avtal måste en sida som stödjer en person eller organisation tydligt skriva att det är en stödsida. Som till exempel sidan Till stöd för Peter Springare. I alla fall tre av personerna som angav att de var poliser i sidans inlägg fanns inte i vår interna epost.”, skriver Stefan Marcopoulos, samordningsansvarig för polisens sociala medier, i ett mejl till Metro.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro