ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Facebookstatusen – en inbjudan till tjuven

Anneli Wikström · 19 Dec 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: SCANPIX / Montage


klar

Artikellänk är kopierad

Att lägga ut sitt privatliv till allmän beskådan kan leda till oanade konsekvenser. Ungdomsfester urartar och tjuvar gnuggar sina händer. På Facebook är det populärt att skriva vad man gör i ett statusfält som alla kan läsa om man inte har spärrat sin sida. Det låter förstås oskyldigt men kan faktiskt innebära en del risker. På försäkringsbolaget IF har man märkt av detta i statistiken. – Vi har haft fall där ungdomar har skrivit på Facebook att de ska ha fest då föräldrarna är borta. De har bjudit 30 men det har dykt upp 200. Festen urartar då förstås och det blir både skadegörelse och stölder, säger Peter Andersson, skadechef på IF till metro.se.

Som tur är räknar försäkringsbolagen inte statusen på Facebook som en inbjudan. Ofta har folk i de här fallen tagit sig in på festen olovligt och mot värdens vilja och då gäller fortfarande hemförsäkringen.

Det är många bloggare som råkar ut för detta också. Där finns dessutom ett annat problem och det är alla bilder som läggs ut till allmän beskådan. En fest dokumenteras och dagen efter ligger bilder på bloggen. Det är kanske fotografier på bloggarens vänner som i vissa fall både är kraftigt berusade och lättklädda. I bakgrunden på kortet skymtar föräldrarnas plasma-tv och en dyrbar tavla som hänger på väggen. Det sistnämnda får tjuvarna att gnugga sina händer. – Miljöbilder från hemmen är ju en fara. Det syns vad man har för egendom och den som är ute efter att göra inbrott får en god insyn i vad som finns i just det hemmet, säger Peter Andersson.

Han varnar överhuvudtaget från att lägga ut bilder på nätet. – Man måste tänka sig för innan. En bild som publiceras på nätet försvinner aldrig.

Nu i juletid är det också många som berättar i sina bloggar och på Facebook att de ska resa bort. De skriver att de ska en vecka till fjällen eller två veckor till Thailand. Detta innebär förstås en risk eftersom tjuven i stort sett blir inbjuden att göra inbrott i ett hus de vet kommer att stå tomt. – Det är klart att det finns en risk i detta men vi har faktiskt inte märkt av någon ökning bland inbrotten på grund av det, säger Peter.

Om det skulle bli inbrott då man har bloggat om att man ska resa bort så gäller också försäkringen. Det spelar ingen roll hur tjuven fått reda på att huset står tomt.

klar

Artikellänk är kopierad

Anneli Wikström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro