ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fack vill straffa bolag med för lite kvinnor

Tomas Lundin · 31 Maj 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011
Näringsminister Maud Olofsson presenterar ambassadörer för kvinnligt företagande, något som ST tycker att staten själv borde bli bättre på.

Näringsminister Maud Olofsson presenterar ambassadörer för kvinnligt företagande, något som ST tycker att staten själv borde bli bättre på. Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

ST-ordföranden Anette Carnhede.
ST-ordföranden Anette Carnhede.Foto: Scanpix

Bara var femte statligt företag lever upp till jämställdhetsmålen i bolagstoppen. Nu vill fackförbundet ST straffa de som struntar i kraven.Statliga företag brukar utmålas som företömen, men en undersökning som statstjänstemannens fackförbund ST låtit göra visar att det är en bit kvar till jämställdhet.Enligt ST är styrelserna i stort sett jämställda, men på nivån under är det männens värld. Bara fyra av 19 ledningsgrupper har en jämställd ledningsgrupp.  Nu vill fackförbundet straffa de företag som inte lever upp till regeringens mål."Nu måste regeringen se till att ägardirektiven får tydliga riktlinjer för karriärutveckling och vidta sanktioner mot de bolag som inte lever upp till målen", skriver ST-ordföranden Annette Carnhede i ett pressmeddelande.

ST har undersökt 44 procent av de statliga bolagen, där 60 procent av landets anställda i helstatliga bolag finns.

Även om staten inte är framme än är den ett föredöme för det privata näringslivet. En färsk undersökning från Arbetsgivarverket visar att kvinnliga chefer i statlig verksamhet, alltså inte i statliga bolag, nästan dubblats på tio år. Löneskillnaderna för chefer i statlig verksamhet är i stort sett noll.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro