ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Facket: Därför ska kändiskrögare skriva på kollektivavtalet

Ellen Wennerström · 11 Okt 2013
Uppdaterad 11 Okt 2013

Martin E-type” Eriksson gjorde ett utspel mot fackförbundet HRF:s anklagelser att han inte är ansluten till kollektivavtalet. Men nu ratas hans argument av facket.

klar

Artikellänk är kopierad

Bild från restaurangen Aifur i Gamla stan från 2011.
Bild från restaurangen Aifur i Gamla stan från 2011.Foto: Klara Leo

E-types krog Aifur är en av flera restauranger som drivs av kändisar som inte skrivit på kollektivavtal. Det vänder sig hotell- och restaurangfacket, HRF, emot.

– Det ligger i allas intresse att ha ett kollektivavtal. En seriös arbetsgivare vill konkurrera på schyssta villkor och inte för att någon exempelvis betalar mycket lägre löner, säger Jenny Bengtsson, ordförande för Stockholm Gotland på HRF.

E-type menar att han har bättre löner för sina anställda än kollektivavtalet och de har alla försäkringar som krävs, så han ifrågasätter varför han måste skriva på avtalet. 

– Det är för att göra villkoren bindande, det är en garanti åt båda hållen. Det är som att jag skulle ta ett banklån men inte skriva under pappret och säga ”jag betalar tillbaka varje månad, det är ingen fara”, säger Jenny Bengtsson.

Ett annat argument som E-type har mot att skriva kollektivavtal är de höga avgifterna som förbundet tar ut. Som arbetsgivare måste du utöver engångsavgiften på 1 500 kronor också betala 0,51 procent på den årliga lönesumman.

Detta säger E-type är lika mycket som reparationen av fläkten i köket som går sönder varje år.

– Det är en administrativ avgift, för servicen och allt arbete vi gör för att ta fram avtalen. Vi tycker inte att det är rimligt att våra medlemmar ska stå för hela kostnaden. Om man inte har råd med kollektivavtal för att en fläkt går sönder, då är det ju personalen som betalar för fläkten, säger Bengtsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Ellen Wennerström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro