ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Facket: Fler kan börja dumpa löner

Kristoffer Rengfors · 13 Nov 2012
Uppdaterad 13 Nov 2012
Anders Mellin, trafikassistent på SAS Ground Service, ett av SAS bolag som ska säljas för att dra in pengar, fyller på en biljettautomat vid en av Arlandas incheckningsdiskar. Som de andra SAS-anställda Metro pratat med så hänvisar han till presstjänsten för alla kommentarer. 

Anders Mellin, trafikassistent på SAS Ground Service, ett av SAS bolag som ska säljas för att dra in pengar, fyller på en biljettautomat vid en av Arlandas incheckningsdiskar. Som de andra SAS-anställda Metro pratat med så hänvisar han till presstjänsten för alla kommentarer.  Foto: Lotta Bergseth


Gå med på att sänka alla anställdas lön med tusenlappar i månaden, dumpa pensionerna och minska semestern – annars går bolaget i konkurs. Det var beskedet till fackförbundet Unionen i går.

klar

Artikellänk är kopierad

Trots att sparplanen har funnits i planeringen länge har inga förhandlingar inletts med facket. Nu förväntar sig SAS vd Rickard Gustafson att allt ska lösas på mindre än en vecka. SAS ska kostnadsbantas för att säljas vidare. 

– Vi har inte tjänat pengar på många år. Det är inte möjligt att bedriva en verksamhet om man inte gör det på marknadsmässiga villkor, säger han till TT.

Om inte de rigorösa kraven accepteras finns risk att de statliga lån på 3,5 miljarder som krävs för att rädda bolaget inte kan betalas ut.

– Jag är mycket kritisk mot hur man hanterar det här. De släpper det här i knäet på 14 000 anställda i tre länder och säger att är det inte klart snart så finns det risk för konkurs, säger Cecilia Fahlberg, ordförande för Unionen.

Att alla anställda på ett krisbolag ska sänka sina löner är en extrem och ny åtgärd sett till hur krisåtgärder i Sverige normalt ser ut. Under finanskrisen 2008 slöts vissa lokala avtal där industrianställda gick ner i arbetstid för att avlasta företagen. De behöll samma timlön och fick inte lönerna kapade rakt av.

– Regelrätta lönesänkningar känner jag inte till att man har gått med på alls, säger Kurt Eriksson, chefsjurist på Medlingsinstitutet.

Cecilia Fahlberg oroar sig för vad som händer om en lönesänkning accepteras på SAS. Hon ser en risk för ett trendbrott där andra arbetsgivare vill använda samma metod om facket backar nu.

– Naturligtvis. Här har vi dessutom med ett statligt bolag med arbetsmarknadsministern i ryggen att göra. Om det här blir en modell där man helt struntar i medbestämmandelagen och kollektiv arbetsmarknadslagstiftning så får vi en helt ny arbetsmarknad i Sverige. Det blir en arbetsmarknad som är väldigt långt ifrån de traditioner vi har i Sverige i dag. 

”Inte världens muntraste dag”

Det var en dämpad stämning när Metro i går mötte SAS markpersonal på Arlanda flygplats. De anställda har blivit ombedda att hänvisa alla med frågor till företagets presstjänst.

– Men det är inte världens muntraste dag här, säger en anställd som inte vill bli citerad med namn.

Personalen har nu dagliga möten med fack och arbetsgivare där information om sparpaketet delges. En anställd som varit med om flera neddragningar inom SAS tillägger:

– Vi är ganska luttrade så vi håller ändå humöret uppe ganska bra. 

För Aftonbladet berättar en anonym flygvärdinna att hon inte tänker acceptera en lönesänkning på 15 procent – ”då får de sparka mig”.

– Ärligt talat blir jag så jävla förbannad att jag hoppas att hela skiten går i konkurs. Jag tycker inte att staten ska gå in med en enda krona till, säger flygvärdinnan. 

klar

Artikellänk är kopierad

Kristoffer Rengfors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro