ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Facket kritiska mot kroppskameror: Finns inget som tyder på att de hjälper”

Anton Gustafsson · 21 Mar 2019
Uppdaterad 21 Mar 2019
Huvudskyddsombudet på Pågatågen visa upp kroppskameran.

Huvudskyddsombudet på Pågatågen visa upp kroppskameran. Foto: TT


Lokaltrafikbolag i Sveriges storstadsregioner satsar på kroppskameror för att öka tryggheten. Men att kamerorna skulle ha en lugnande effekt på en hotfull person tror inte facket i Skåne på. "Annan kameraövervakning hjälper uppenbarligen inte", säger Ola Brunnström, huvudskyddsombud på Pågatågen.

klar

Artikellänk är kopierad

SL, SJ och Pågatågen använder sig alla av kroppskameror för att öka tryggheten för sina anställda. Tanken är att kamerorna ska lugna potentiellt våldsamma och hotfulla personer. Pågatågen testade kroppskameror 2017 och 2018. Nu har man beslutat att införa kroppskamerorna på vissa problemfyllda sträckor fram till sommaren.

Pågatågen bedriver lokal tågtrafik i Skåne. De har haft stora problem med hot och våld mot de tågvärdar som tar betalt och kollar biljetter. Enligt huvudskyddsombudet Ola Brunnström kom det in 500 ärenden om hot och våld mot de anställda under 2018. Han är skeptisk till att kroppskamerorna ska lösa de problemen.

– Det finns ingenting som tyder på att de hjälper när det kommer till att hindra misshandel eller våldssituationer. Det finns annan kameraövervakning på stationerna och tågen, men det hjälper uppenbarligen inte när vår personal blir misshandlade eller hotade, säger han.

Men ni har ändå gått med på att införa kamerorna? 

– Ja vi är villiga att testa, och jag hoppas såklart att det funkar. Men vi skyddsombud är desperata, Man kan räkna med att en person som jobbar med att klippa biljetter råkar ut för hot eller våld minst en gång per år. Därför måste vi hitta en lösning, säger Ola Brunnström.

I stället för kameror ser Ola Brunnström istället dubbelbemanning som en lösning på problemet.

– Att inte jobba ensam på de mest utsatta sträckorna är en metod om har visat sig vara väldigt effektiv. Men det är en kostnadsfråga, och här har man valt att försöka lösa det med teknik istället. Men jag är väldigt skeptisk till att den tekniken kommer lösa de problemen vi har, säger han.

Finns det några positiva sidor med kamerorna? 

– Det har märkts vissa förbättringar när det gäller vissa typer av trakasserier mot personalen. Men de stora problemen kvarstår fortfarande, säger Ola Brunnström.

klar

Artikellänk är kopierad

Anton Gustafsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro