ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Facket listar "schyssta " krogar

Petter Sundsten · 23 Maj 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

KROGGUIDE. Hotell- och restaurangfacket vill få fler krogar att teckna kollektivavtal.Nu släpper de ”schysta listan” på fackgodkända krogar.– Vi vill att fler går till restauranger som har kollektivavtal, säger Ella Niia, förbundsordförande på Hotell- och restaurangfacket, HRF.Facket har döpt kampanjen till ”Operation krogmedvetande”. Listan som facket nu publicerar bland annat på internet omfattar runt 8000 krogar som har avtal med HRF. I dagsläget är krogar från de 30 största orterna i Sverige med och målet är en fullständig lista.HRF hoppas att restaurangbesökarna ska använda sin konsumentmakt och välja krogar från listan.

Facket ska också ligga på riksdagspartier och andra organisationer för att få dem att boka möten och representation på den här typen av krogar.Intresset från lunchande Stockholmare var dock svalt att välja matställe efter listan.– Jag skulle inte kolla listan. Jag äter nog där maten ser godast ut, säger Jerker Bruneheim, 32, som lunchar inne i city.Arbetsgivarorganisationen Sveriges Hotell- och restaurangförbund, SHR, gillar fackets initiativ.– Det är bra att man uppmärksammar allmänheten om att det finns kollektivavtal, säger Mats Hulth.

Riksdagsledamoten Fredrick Federley, (c), är däremot avvisande.– Facket får göra vilka listor de vill, men jag tror inte att någon bryr sig om listan. Att man inte har kollektivavtal betyder inte att man är en ond företagare, säger han.Snart ska HRF också ha tagit fram en dekal som visar att restaurangen har kollektivavtal.

klar

Artikellänk är kopierad

Petter Sundsten
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro