ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Facket rasar: Det är samhällsfarligt

Henry Lundholm · 15 Jan 2009
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Lika mycket sjukvård – men 900 färre att sköta den. I dag vågar ingen lova att jättenedskärningen på Karolinska inte går ut över stockholmarnas hälsa.– Det kommer att påverka vården. Den som hävdar något annat påstår att de här 900 personerna inte gör någonting i dag, säger Thomas Flodin, ordförande för Stockholms läkarförening.

I dag tar styrelsen för Karolinska universitetssjukhuset i Solna och Huddinge ställning till ledningens sparförslag. 600 anställda kommer att varslas – resten av personalminskningen ska ske genom naturliga avgångar och vikariat som inte förlängs. Orsaken är att sjukhuset går med jätteunderskott, och att politikerna tröttnat på att skjuta till nya pengar. Patientsäkerheten kommer att prioriteras, lovar sjukhusledningen.– Vår målsättning är att det inte ska märkas för patienterna. Men det kan vi inte garantera i dag, medger Svante Baehrendtz, sjukhusets chefsläkare.

Kommer köerna att bli längre?– Det finns en risk för det. Men ambitionen är att undvika det.

Annika Gunnestad, sektionsordförande för Vårdförbundet vid Karolinska i Solna, befarar att kompetensen tunnas ur, att stressen för personalen ökar och att det går ut över patienterna. Hon jämför med tongångarna under sjuksköterskestrejken i våras.

Hur de 600 varslen fördelas över de olika yrkesgrupperna väntas bli klart de närmaste veckorna.

Inga Ekins och Leticia Lopez vid infektionskliniken på Karolinska i Solna räknar med ännu högre stress än tidigare.
Inga Ekins och Leticia Lopez vid infektionskliniken på Karolinska i Solna räknar med ännu högre stress än tidigare.

”Vård i världsklass?”

Undersköterskorna Inga Ekins och Leticia Lopez vid infektionskliniken på Karolinska i Solna är ledsna och uppgivna efter beskedet från sjukhusledningen.

De räknar med ännu större stress, och att patienterna drabbas i slutändan.– Vadå vård i världsklass? Självklart kommer det här att gå ut över kvaliteten, säger Inga Ekins.

Leticia Lopez tycker att det är konstigt att man gör kraftiga nedskärningar sam­tidigt som man bygger ett helt nytt sjukhus i Solna för minst 17 miljarder kronor.– Vem ska jobba där om de säger upp personalen?

klar

Artikellänk är kopierad

Henry Lundholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro