ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Facket rasar mot säkerheten efter kraschen i Saltsjöbaden

Leif Oldenburg · 18 Jan 2013
Uppdaterad 18 Jan 2013
Facket rasar mot säkerheten efter kraschen Johnny Nadérus, avdelningssekreterare på Seko, tycker att det är skandal att trafikledningen stämplar ut när sista tåget för dagen har gått.

Facket rasar mot säkerheten efter kraschen Johnny Nadérus, avdelningssekreterare på Seko, tycker att det är skandal att trafikledningen stämplar ut när sista tåget för dagen har gått. Foto: Gustav Gräll


När olyckståget på Saltsjöbanan befann sig ute på spåret kunde ingen stoppa det. Trafikledningen hade stämplat ut och gått hem.

klar

Artikellänk är kopierad

– Det är en skandal. Man kan inte stänga av säkerheten bara för att sista tåget har gått. Vad som helst kan hända ute på banan, säger Johnny Nadérus, avdelningssekreterare på fackförbundet Seko i Stockholm. Klockan 01.45 natten till i tisdags kom tåget in på depån i Neglinge. Femton minuter senare stämplade trafikledningen på Arriva ut och gick hem för natten. 

Klockan 02.35 lämnade olyckståget depån med den 22-åriga städerskan i förarhytten. Under 1,5 kilometer fortsatte tåget i allt högre hastighet på spåret – utan att någon larmade. Kraschen in i fastigheten på Saltsjögränd blev våldsam.  – Det var ren tur att det inte slutade med en dödsolycka, säger Johnny Nadérus.

Även om tåget hade upptäckts skulle det ha varit nästan omöjligt att förhindra olyckan. – Det går att ringa till Tvärbanans trafikledning men där kan man inte stoppa tågen, säger Johnny Nadérus 

Nu kräver facket att samtliga lokalbanor får en gemensam trafikledning som är i tjänst dygnet runt. – I dag har varken entreprenörerna eller SL koll på säkerheten, säger Johnny Nadérus. SL har inlett en egen utredning om säkerheten på spåren.  – Vi kommenterar inte pågående utredningar men självfallet ska vi titta på bemanningsfrågan, säger Jesper Pettersson, pressekreterare på SL.

Enligt Transportstyrelsen finns det inga krav på att spåren ska var bevakade när trafiken ligger nere. Den 22-åriga städerskan opererades i går eftermiddag. Hon är misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse.

klar

Artikellänk är kopierad

Leif Oldenburg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro