ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Fackets kritik: 5 000 för stryptag mot polis är för lågt

Fredrik Samuelson · 25 Okt 2018
Uppdaterad 25 Okt 2018

Mannen ska betala 5 000 kronor i skadestånd efter att ha tagit stryptag på en polis. Nu reagerar facket på summan. Det skickar väldigt olyckliga signaler”, säger Tomas Stjernfeldt vid Polisförbundet.

klar

Artikellänk är kopierad

Polisen Jennie Lundqvist har tidigare berättat hur en 17-åring plötsligt tog stryptag om hennes hals vid ett ingripande. Mannen, som nu har hunnit fylla 19, dömdes på onsdagen för bland annat våld mot tjänsteman. Han fick skyddstillsyn och ska betala 5 000 kronor i skadestånd.

– Ett hån, kallar Jennie Lundqvist själv det utdömda skadeståndet, och menar att det skickar dåliga signaler om vad polisen ska tåla.

Nu får hon medhåll av polisfacket.

– När det gäller Jennie och hennes besvikelse över skadeståndet så delar jag det helt och hållet. Jag tycker att det låga skadeståndet skickar väldigt olyckliga signaler kring hur samhället ser på vad poliser ska tåla och inte tåla. Jag förstår hennes reaktion till hundra procent, säger Tomas Stjernfeldt, förste vice ordförande i Polisförbundet.

– Precis som Jennie säger så är det inte summan i sig här som är intressant utan det är vilken signal samhället skickar.

Blåljusutredning kom med flera förslag

Polisförbundet har sedan tidigare krävt bland annat fler poliser, bättre arbetsmiljö, skärpta straff för brott mot blåljuspersonal och att poliser oftare beviljas kränkningsersättning.

En blåljusutredning som lagts fram till regeringen föreslår att man inför ett nytt brott, blåljussabotage, mot dem som angriper blåljuspersonal.

Utredningen föreslår också höjda straff för grovt våld och hot mot tjänsteman och att domstolen ska se särskilt allvarligt på fall där någon med våld eller hot angrips på grund av dennes arbete.

Ett annat förslag är att en myndighet kartlägger domar som gäller polisers rätt till ersättning vid allvarlig kränkning.

LÄS MER
Polisen Jennie: Han tog ett grepp runt struphuvudet

Polisfacket vill se mer

Men enligt Tomas Stjernfeldt krävs det ännu mer.

Polisförbundets undersökning 2017 visade att sju av tio poliser upplever att hot och våld har ökat under de två föregående åren. Fyra av tio poliser sa sig i den undersökningen ha blivit utsatta för hot, våld, trakasserier eller annan otillbörlig påverkan i tjänsten eller på fritiden. Drygt 2 000 poliser svarade i undersökningen.

pil
Det säger domen om skadeståndet

I domen skriver Nacka tingsrätt:”NN har fattat tag med ena handen om Jennie Lundqvists strupe och därvid orsakat henne smärta, svullnad, rodnad och tillfällig andnöd. Det framgår inte av fotografierna av Jennie Lundqvist eller den medicinska utredningen rörande henne att NN:s grepp var mycket kraftigt. Det är därför inte bevisat att greppet togs med mycket stor kraft. NN har således utsatt Jennie Lundqvist för våld i hennes tjänsteutövning som polis. Han kan därvid inte anses ha handlat i nödvärn eller nöd”.

”NN har genom gärningen som avses med åtalet kränkt Jennie Lundqvists personliga integritet. Fråga är om kränkningen ska anses tillräckligt allvarlig för att berättiga till ersättning. En polis som ingriper i tjänsten får antas ha en viss beredskap för angrepp. Dock finner tingsrätten att det angrepp som NN har utsatt Jennie Lundqvist för inte kan anses ligga inom ramen för den typ av angrepp som en polis normalt får anses ha beredskap för. NN har således kränkt Jennie Lundqvist i sådan omfattning att hon har rätt till ersättning. Enligt tingsrätten får 5 000 kr anses utgöra skälig ersättning för kränkningen. På beloppet ska yrkad ränta utgå”.

Källa: Källa: Nacka tingsrätt

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Samuelson
Fredrik Samuelson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro