ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fackets okända trumfkort

Anders Göransson · 12 Mar 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Flitiga svenskar LO:s nya vapen i den pågående avtalsrörelsen

klar

Artikellänk är kopierad

LO-ekonomen Mats Morin.
LO-ekonomen Mats Morin.

LÖN. Svenska löntagare har ökat sin produktivitet rekordsnabbt de senaste åren – men det har inte alls gett motsvarande resultat i lönekuverten. Det visar nya siffror som kan bli arbetstagarnas nya vapen i den pågående avtalsrörelsen.– Fliten de senaste åren har skapat ett gott vinstläge i svenskt näringsliv. Nu finns pengarna, och då borde det finnas utrymme att tillmötesgå våra krav, säger LO-ekonomen Mats Morin till Metro.

Forskningsinstitutet European Trade Union Institute (ETUI) har jämfört löner och produktivitet i olika europeiska länder. Resultatet visar att svenska löntagare har ökat sin produktivitet mätt som produktion per timme med hela 14,6 procent under perioden 2003–06. Det placerar Sverige bland toppnationerna i Västeuropa.

Under samma period lyckades de svenska löntagarorganisationerna på kollektiv väg förhandla fram reala lönehöjningar på måttliga 4,2 procent. Totalt blev reallöneökningen 8,7 procent, enligt ETUI, men det är fortfarande långt ifrån att motsvara ökningen i produktivitet.Hur mycket av en produktivitetsökning är det rimligt att löntagarna ska få del av?– Allt. När väl vinstläget är gott i näringslivet, och det är det nu, kan lönerna öka i samma takt som produktiviteten. Det finns utrymme för löneökningar i storleksordningen 4 procent nominellt de närmaste åren, säger Mats Morin.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro