ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fackföreningsman sparkas

Daniel Olsson · 29 Aug 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

Äldreboende betalar hundratusentals kronor för att bli av med undersköterska

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Larsson fick sparken och gick till Arbetsdomstolen som  underkände uppsägningen.
Johan Larsson fick sparken och gick till Arbetsdomstolen som  underkände uppsägningen.

 Äldreomsorgen skriker efter mer resurser och fler anställda. Men på Nya varvets äldreboende betalar ledningen hundratusentals kronor för att göra sig av med en fackligt aktiv undersköterska.

I dag avgör arbetsdomstolen, AD, om Göteborgs stad ska få betala ytterligare 700 000 för att ha brutit mot föreningsrätten när undersköterskan Johan Larsson fick sparken i januari 2005. – Det här kommer att kosta skattebetalarna över miljonen, bara för en chefs prestige, säger Johan Larsson. Göteborgs stad hävdar samarbetsproblem med övriga anställda och arbetsledning, men utan precisering. Johan Larsson och hans fackliga organisation SAC anser att uppsägningen beror på Larssons fackliga engagemang för bättre arbetsvillkor. Han har erbjudits en halv miljon kronor i förlikning, men tackade nej. – Jag ville få det här prövat i domstol.

UPPSÄGNINGEN UNDERKÄNDES Förra sommaren underkände AD uppsägningen. Johan Larsson fick 80 000 kronor i skadestånd och 277 200 kronor (16 månadslöner) i avgångsvederlag. I dag avgör AD om kommunen också brutit mot rätten till facklig organisering. Anette Hansson-Klevner, äldreomsorgschef i Älvsborg, vill inte kommentera vare sig domen eller dagens förhandling. •• Är det principiellt rimligt att lägga pengar  på att köpa ut anställda  i stället för att lägga  pengar på nya tjänster? – Jag vill inte uttala mig om det, säger Hansson-Klevner och hänvisar till kommunens förhandlare Björn Seve. – När det gäller föreningsrättskränkningen ligger bevisbördan på dem och vi är övertygade om att vi vinner det här, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Daniel Olsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro