ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Facklarm om hotad säkerhet för patienter

Fredrik Beckman · 31 Maj 2012
Uppdaterad 31 Maj 2012
Facklarm om  hotad säkerhet för patienter 26-åriga Paula Gustafsson har redan väntat sju månader på att få komma till en kirurg på Sahlgrenska sjukhuset. Bristen på sjukhuspersonal gör henne orolig för att väntan på operation ska bli ännu längre.

Facklarm om hotad säkerhet för patienter 26-åriga Paula Gustafsson har redan väntat sju månader på att få komma till en kirurg på Sahlgrenska sjukhuset. Bristen på sjukhuspersonal gör henne orolig för att väntan på operation ska bli ännu längre. Foto: Christina Blom


Bristen på sjuksköterskor slår nu hårt mot Sahlgrenskas anställda. Flera avdelningar saknar ännu sommarvikarier och har börjat ta fram reservplaner. Och facket varnar för att patientsäkerheten är hotad: Risken ökar att man gör fel.”

klar

Artikellänk är kopierad

Kirurgavdelningen på Östra sjukhuset saknar 10–15 sjuksköterskor. 

På Sahlgrenska funderar flera avdelningar på hur de kan organisera om verksamheten och jobba gemensamt för att klara sig på färre sjuksköterskor i sommar. 

Det är några av punkterna som framkom i en lägesrapport om hur Sahlgrenska universitetssjukhusets avdelningar klarar bemanningen inför sommaren. 

Vårdförbundet hoppas att sjukhuset bestämmer sig för att stänga ännu fler avdelningar, än vad som är bestämt i sommarplaneringen.

– Det går inte att ha det som det är nu, personalen klarar inte det. Det handlar om att kunna göra ett säkert jobb, säger Elisabeth Flygare, samordnare på SU för Vårdförbundet. 

Hon menar att risken är att den ordinarie personalen får ta smällen när ledningen inte lyckas rekrytera tillräckligt många sommarvikarier. Och att konsekvensen av långa arbetspass och utebliven sommarsemester kan bli ödesdiger för patienterna.

– Det innebär att man blir fruktansvärt trött. Risken ökar att man kanske gör fel när man är trött. Vi är inte några robotar, säger hon. 

Mats Tullberg, chefläkare på SU, menar att patientsäkerheten inte är i fara.

– Min bild är att man jobbar på alla sätt för att lösa det enligt planeringen och allt talar för att vi ska klara att bedriva vården på ett patientsäkert sätt. 

Men kan ni verkligen klara det om det saknas 10–15 sjuksköterskor på en kirurgavdelning?

– Det är inte planen, de måste lyckas bemanna. Men visar det sig att problemet består och vi bedömer att det inte är hållbart så måste man vidta åtgärder. Man kan tänka sig att vårda kirurgpatienter på andra kliniker på Sahlgrenska sjukhuset, eller att andra verksamhetsområden hjälper till att bemanna. 

Paula, 26: Nu får jag väl vänta ännu längre

Paula Gustafsson, 26, från Bergsjön besökte ortopeden på Sahlgrenska i går för sina magproblem. 

Sedan oktober har hon varit i kontakt med vården. Ständigt illamående och magont.

– Sju månaders utredning – först nu kommer jag till Sahlgrenska. Nu ska jag träffa en kirurg och jag har tänkt att det väl lär dröja innan operation eftersom det är sommar, säger hon.

– Nu lär det väl dröja ännu längre.

Sedan två månader tillbaka är Paula Gustafsson sjukskriven.

– Jag förlorar pengar och det tar längre tid innan jag kommer tillbaka till jobbet.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Beckman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro