ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Facklösning på sommararbetslösheten – plugga

Fredrik Beckman · 12 Jun 2013
Uppdaterad 1 Jul 2013

Ett par hundra tusen högskolestudenter tävlar med andra unga om jobben på sommaren. Det vill Saco studentråd ändra: Plugga istället”.

klar

Artikellänk är kopierad

Sommarmånaderna innebär arbetslöshet, otrygghet och dålig ekonomi för många studenter. Samtidigt gapar 100 000-tals kvadratmeter yta i landets högskolor tomma. Det finns sommarkurser – men de är få och minskar i antal. Framför allt är det för få relevanta kurser, sådana som eleven kan tillgodoräkna i en examen, menar fackförbundet Sacos studentråd.

- I fjol var det bara några hundra studenter i hela landet som läste relevanta sommarkurser, säger Johannes Danielsson, ordförande för Saco Studentråd.

Han vill se en kraftig ökning av sommarkurser som kan användas i elevernas examen. Totalt vill Saco Studentråd se en satsning på 420 miljoner kronor för att 77 000 studenter ska kunna erbjudas relevanta sommarstudier.

- Det ska vara frivilligt. Men det är onödigt att det går folk sysslolösa som hellre hade velat plugga och bli klara tidigare. Det hade hela samhället tjänat på att de fick göra. Om de pluggar fyra somrar skulle de bli klara ett år tidigare, säger Danielsson.

Satsningen skulle också underlätta arbetsmarknaden, menar han

- Det skulle absolut underlätta för ungdomar som behöver ta sig in på arbetsmarknaden. För den stora gruppen unga arbetslösa är det ett problem att det kommer ut 200 000 högskolestudenter på arbetsmarknaden under sommaren.

Studenter: ”En jättebra idé”

Jonas Trysberg, 24, och Fredrik Ödh, 22, pluggar offentlig förvaltning i Göteborg. De tycker båda att det skulle vara en bra idé med ökad möjlighet att läsa kurser på sommaren för att snabbare bli klara med studierna.

- Det är svårt att få sommarjobb också. Det låter som en jättebra idé för den som vill läsa fortare, säger Jonas Trysberg.

Även kompisen Fredrik Ödh tycker att möjligheten borde finnas, men själv skulle han inte gjort det. Tredje året är just avklarat och nu tänker han ut och resa.

- Jag har haft extrajobb hela studietiden och i år är första gången jag inte har sommarjobb.

LÄS MER: Sommaren – en tredje skoltermin

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Beckman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro