ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Faderskapstestet visade fel – DNA kom från mannens döda tvilling

· 25 Okt 2015
Uppdaterad 25 Okt 2015

Foto: Leigh Prather / Alamy


Ny forskning visar att vissa människor kan bära på DNA från en död tvilling. Upptäckten kan få stora konsekvenser för våra rättsliga system, tror vissa forskare.

klar

Artikellänk är kopierad

Det amerikanska paret fick sin son i juni 2014. Men det var något som inte stämde med barnets blodgrupp, så föräldrarna bestämde sig för att göra ett faderskapstest, rapporterar Buzzfeed.

Nu kom chocken: den 34-årige mannen var enligt testet inte pappa till barnet.

Det märkliga var att föräldrarna hade tagit hjälp av en fertilitetsklinik. Hade kliniken rentav blandad ihop olika sperma? Visade testet fel?

Ingetdera, skulle det visa sig.

Mysteriet fick sin lösning när genetikern Barry Starr vid Stanford university kopplades in.

Starr lät testa föräldrarna och barnet enligt en metod som mäter genetiskt släktskap. Nu kom en andra chock: enligt testet var mannen barnets farbror. Och just här låg lösningen, skriver Buzzfeed.

► LÄS MER: DNA-samarbete har gett 587 träffar

För ny forskning visar att en del människor bär på flera olika uppsättningar DNA. I de flesta fallen består en individs DNA av ett enkelt recept: 50 procent mamma, 50 procent pappa. Men inte alltid.

I en del fall kan en viss kroppsdel bära på en särskild uppsättning DNA, medan en annan kroppsdel bär på en annan uppsättning.

Orsaken är att många graviditeter börjar med flera embryon. Det är inte ovanligt att ett av embryona dör innan det hunnit utvecklas till ett foster. Celler från det döda embryot kan sedan komma att absorberas i det embryo som knappt nio månader senare välkomnas till världen som en människa.

Och det är vad Starr misstänker att det amerikanska paret råkat ut för. Barnet hade DNA från sin mamma – och DNA från pappans döda tvilling. Barnet hade spökgener.

Buzzfeed har intervjuat flera forskare som varnar för att spökgenerna kan ställa till det för faderskapstester – något som i rättsliga frågor kan få stora konsekvenser.

► LÄS MER: Friad efter 33 år i fängelse för mord

– Vi vet inte hur stort det här problemet är, säger Barry Starr.

Men eftersom forskarna måste göra tester på flera organ för att undersöka eventuella spökgener blir det svårt att ta reda på omfattningen. Enligt Starr kan olika färg på ögonen vara ett tecken på spökgener. Även så kallad intersexualitet, alltså att en person har könshormoner eller könsorgan som kan definieras varken som manliga eller kvinnliga kan tyda på spökgener.

I fallet med det amerikanska paret visade det sig att mannens sperma hade en annan uppsättning DNA än hans saliv. Den insikten borde få sexualbrottsutredare över hela världen att darra.

– VI kommer att göra fler upptäckter, säger Starr till Buzzfeed.

klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro