ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fågelvirus främst i saliv _ inte i bajs

Stockholm TT · 8 Aug 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Relativt få fåglar sprider den fruktade H5N1-smittan via avföringen. Det kan vara en bidragande förklaring till att smittspridningen hittills har varit relativt låg. Uppgifterna presenterades i slutet av maj på ett globalt möte om fågelinfluensan i Rom, arrangerat av FN-organet FAO.

Människor bör dock fortfarande undvika att röra vid fågelbajs - främst inte med tanke på virussmitta utan eftersom det finns så många andra sjukdomsframkallande organismer i avföring, som salmonella och campylobacter. -Man ska heller inte ta i döda fåglar med bara händerna. Det är det enda sättet som man tror att människor möjligen kan smittas på, säger Annika Linde till TT. Salivprover i näbbarna Om viruset finns i avföringen eller inte beror sannolikt på vilken fågelart som bär på smittan. Det har visat sig att de flesta fågelarter bara får en övre luftvägsinfektion, medan ett färre antal drabbas av så kallade systemiska infektioner då fler kroppsceller angrips. -Vigg och svan tillhör de arter som kan blir mycket sjuka av viruset och smitta via avföringen, säger Marianne Evander, professor på Statens veterinärmedicinska anstalt. Anstalten har ända sedan i februari tagit salivprover i näbbarna.

För tillfället finns det inga fynd av smittade fåglar i Sverige. En förklaring kan vara att de fåglar som tillbringar sommaren här har haft likartade influensavirus tidigare och därför är mindre mottagliga. Kommit via flyttfåglar-Det är svårt att säga hur det blir i höst när flyttströmmen av fåglar passerar förbi Sverige på väg söderut. Det är en ny kull av unga fåglar som smittas ganska lätt av viruset, säger Annika Linde. Hittills har minst 135 personer som smittats av H5N1-viruset avlidit, enligt WHO. Senast på lördagen bekräftade Thailand ett nytt dödsfall.

Mycket talar för att smittan sprids till tamfåglar via flyttfåglar. -Man har konstaterat att viruset har kommit till Nigeria flera gånger. Det tyder på att det har kommit in i landet via flyttfåglar och inte med smittat importerat hönskött som det varit tal om.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro