ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fakta: Den nya lagen

Stockholm TT · 24 Nov 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Tidigare har elever som mobbats eller på annat sätt utsatts för kränkande behandling haft mycket svårt att få upprättelse i domstol och ekonomisk kompensation. Ett fall i värmländska Grums gick ända till Högsta domstolen, som avgjorde att den mobbade flickan inte hade rätt till skadestånd. I ett annat uppmärksammat fall i Sävar utanför Umeå fick en mobbad flicka 150 000 kronor av kommunen. Fallet gick aldrig till domstol, utan flickan och kommunen förlikades.

Sedan april i år gäller en ny lag mot diskriminering och annan kränkande behandling i skolan, som tydliggör skolans ansvar. Den innebär större möjligheter till skadestånd, med ett Barn- och elevombud (BEO) vid Skolverket som företräder utsatta elever.

BEO kan i första hand begära skadestånd av kommunen eller huvudmannen för friskolan. Om den skolansvariga inte går med på detta kan BEO driva fallet vidare till domstol. (TT)

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro