ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fakta: EU-ländernas utsläpp av växthusgaser

Stockholm TT · 9 Mar 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

De ursprungliga 15 EU-länderna har hittills bara nått en tiondel av målet att i genomsnitt minska sina utsläpp av växthusgaser med 8 procent mellan 1990 och 2012. Av dem är det bara Sverige och Storbritannien som bedöms klara sina utsläppsmål med åtgärder som redan beslutats.

Sverige får enligt EU:s interna bördefördelning öka utsläppen med högst 4 procent till 2012. Men det svenska nationella målet är en minskning med 4 procent. Mellan 1990 och 2005 har utsläppen minskat med drygt sju procent.

Storbritannien ska minska utsläppen med 18 procent och beräknas klara det. Även Frankrike, Tyskland och Nederländerna bedöms nå sina nationella mål.

Bland de länder som har svårt att nå målet finns Grekland, Danmark, Finland och Italien. De tio nya medlemsländerna klarar målet med ett undantag, Slovenien.

I det utvidgade EU med 25 medlemsländer dominerar två länder utsläppsligan. Tyskland och Storbritannien svarade 2004 för omkring en tredjedel av de totala växthusgasutsläppen.

Utsläppen av växthusgaser från de 40 industriländer som skrivit under Kyotoavtalet var under 2004 de högsta sedan tidigt 1990-tal, enligt FN-statistik. Utsläppen steg med i snitt 1,6 procent till 17,8 miljarder ton koldioxid.

(TT)

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro