ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fakta: Så såg förslaget ut

TT · 29 Sep 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Det finansiella räddningspaket som USA:s representanthus på måndagen röstade ner såg ut så här:

Staten skulle överta osäkra fordringar för upp till 700 miljarder dollar, motsvarande cirka 4 700 miljarder kronor.

Pengarna skulle släppas i steg. 250 miljarder dollar skulle betalas ut så fort den nya lagstiftningen trädde i kraft. Ytterligare 100 miljarder dollar kunde betalas ut om presidenten bedömde att det var nödvändigt.

För att den resterande hälften av paketet, 350 miljarder dollar, skulle släppas krävdes att kongressen på nytt gav sitt godkännande.

De finansinstitutioner som sålde fordringar skulle samtidigt ge ut aktieoptioner till den amerikanska staten. På så vis skulle staten gynnas om krisen blåste över och marknaden normaliserades.

Paketet skulle sätta stopp för vidlyftiga avgångsvederlag, så kallade gyllene fallskärmar, för direktörer i de deltagande bankerna.

En nämnd bestående av bland andra USA:s centralbankschef Ben Bernanke skulle övervaka programmet. Det skulle också granskas av kongressens utredningsenhet och en oberoende chefsinspektör.

Nu väntar nya förhandlingar. Det är oklart hur lång tid det tar och när representanthuset kan rösta om ett nytt lagförslag. Det är också oklart om senatens omröstning om det ursprungliga lagförslaget, som är planerad till onsdag, kommer att äga rum.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro