ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Falklandsöarna – isolerad skönhet

Johan Öberg · 24 Mar 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Falklandsöarna med sina mjuka torvmossar är som gjorda för vandring. 

Falklandsöarna med sina mjuka torvmossar är som gjorda för vandring. 


klar

Artikellänk är kopierad

Vad tänker du på när du hör namnet Falklandsöarna? Visst svarar du Falklandskriget. Det gör de flesta trots att kriget var en snabb historia för drygt 25 år sedan. Nu börjar öarna bli attraktiva om än avlägsna turistmål, där rikt djurliv lockar.

Falklandsöarna i Sydatlanten, bara ett dygns båtresa från antarktiska vatten, är riktigt långt från det mesta. Det tar tre dagar med båt från Buenos Aires och flygen till Europa är få. Ändå besöktes öarnas huvudstad Stanley, med drygt 2 000 invånare, av över 65 000 kryssningspassagerare 2007.För det är den spännande naturen som lockar mest, med stora pingvinkolonier, häckande albatrosser och andra unika sjöfåglar. I havet är det lätt att se val – allt från sävliga bardvalar till flockar av hungriga späckhuggare och snabba delfiner. Och på stränderna trängs aggressiva pälssälar med smidiga sjölejon och feta sjöelefanter.

Inte ens i Stanley är naturen långt borta – 45 minuters promenad från cent­rum trängs hundratals magellanpingviner på stranden där de argentinska invasionsstyrkorna landsteg. Det är inte bara för att skydda pingvinbon som man inte får gå på slänten ovanför den vita sandstranden, här finns ännu lömska plastminor dolda i marken.

Stanley har trots sin litenhet flera typiska pubar och enklare matställen och ett par bättre, Falklands Brasserie och Upland Goose, med spännande vilt från öarna på menyn. Missa inte det utmärkta museet, som skildrar öarna i krig och fred. I hamnen ligger flera strandade skepp från tiden då fartyg på väg runt Kap Horn bunkrade här. Då dominerade fårfarmarna, nu kommer intäkterna för öns 3 000 invånare främst från fiskelicenser.Vill man ut på landet, det öborna kallar ”camp”, är landrover ett måste, ingen annanstans finns så många per capita, eller så tar man det smidiga regionalflyget som går ner i en rad pytte­små samhällen. Men varför inte vandra i stället? Böljande torvmossar dominerar och havet är aldrig långt borta – den modige tar sig ett dopp i det kylslagna havet på någon av de många fina sandstränderna efter en skön dag i naturen.

Unika arter i reservaten

Utanför viken vi landat i simmar en flock späckhuggare. Under promenaden över böljande ängar känns lukten från fågelberget långt innan vi når fram.

Här trängs tusentals klipphopparpingviner med stora albatrossungar, som troget väntar på att föräldrarna ska komma med mat från havet. Det är svårt att fatta att dessa grå dunbollar om bara en månad ska sväva ut över haven som skinande vita albatrosser, för att sedan inte ha fast mark under fötterna på uppemot fyra år.

Över våra huvuden kretsar flera oskygga caracara, rovfåglar unika för Falklandsöarna. Här på New Island har de bofasta skapat ett av ögruppens fina naturreservat. Där det vilda djurlivet förr bara sågs som något man skulle slå ihjäl på jakt efter inkomster har bevarandet i dag hamnat i fokus – och då kommer turisterna.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Öberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro