ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Fall" från balkonger kan vara hedersmord

Andreas Jelvefors · 28 Feb 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
På Docentgatan i Malmö dog en 16-årig flicka efter att hon fallit från fjärde våningen. Polisens tekniker fotograferade platsen under dagen.

På Docentgatan i Malmö dog en 16-årig flicka efter att hon fallit från fjärde våningen. Polisens tekniker fotograferade platsen under dagen. Foto: kinga Lezanska Sjölin


klar

Artikellänk är kopierad

Mord eller olyckshändelser? Flickor som överlevt balkongfall tiger. Men experterna hävdar nu att de har svaret.

Flera unga kvinnor fallit från svenska balkonger under senaste åren och polisen haft svårt att hitta orsaken. Men såväl polis som experter på mellanösternfrågor, hävdar att balkongfallen är hedersrelaterade. Pernilla Ouis, lektor på Malmö Högskola har varit muslim i 20 år och forskat om hedersmord.– Att se till att kvinnor faller från balkonger är en vanlig mordmetod i Mellanöstern. Det finns ett fall där en flicka i Palestina blev nedkastad två gånger innan hon dog, säger Pernilla Ouis.

I takt med att balkongfallen blivit fler i Sverige, sedan mars förra året finns åtminstone sju fall, drar nu polisen vissa slutsatser.– Det har i flera fall kunnat konstateras är att det i offrens familjer finns ett traditionellt hederstänkande, säger, Bo Lagerkvist, kriminalinspektör vid polisen i Södermanland.

I Falun dömdes föräldrarna till en dotter som själv hoppat från en balkong efter påtryckningar. Hon är så vitt Lagerkvist känner till det enda ”balkongoffer” som vittnat.

Foto: Kinga Lezanska Sjölin

Dålig integration början

KULTUR. Dålig integration bidrar till hedersrelaterat våld. För invandrare som isoleras kan traditionella normer få ett starkt fäste, starkare än i hemlandet.– Familjemedlemmarnas roller kastas omkull i det nya samhället, säger Leif Stenberg, docent i islamologi vid Lunds universitet.

Hedersrelaterade förtryck är inte knutna till någon specifik religion, utan förekommer inom alla religioner i Mellanöstern. – Om flickan träffar en pojke utan släktens godkännande kan också pojken straffas. Det har vi exempel på i Sverige, säger han.

5 experter om balkongmorden

"För många för att vara en tillfällighet"

Arhe Hamednaca, grundare av Sharaf hjältar, som jobbar mot hedersrelaterat våld:"En stor del av fallen är hedersvåld. Utifrån vad förtryckta tjejer berättat för mig är jag hundra procent säker."

Mikael Rying, kriminolog vid länskriminalen Stockholm:"Vissa har en hypotes om att balkongmord är en trend, men det går inte att belägga."

Pernilla Ouis, lektor vid Malmö högskola, har forskat om hedersmord:"Det har varit för många fall för att det ska röra sig om tillfälligheter. Dessutom är det en vanlig mordmetod i Mellanöstern."

Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi vid Stockholms universitet: "Det är en förslagen företeelse. Det är svårt att utreda om det rör sig om mord, självmord eller en olyckshändelse."

Hanna Cinthio, frilansande mellanösternvetare:"Man bör vara uppmärksam på självmord och olyckor. De kan vara kamouflerade heders-mord."

klar

Artikellänk är kopierad

Andreas Jelvefors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro