ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Falsk Anders Thornberg lurade polischefer på Facebook

David Peterson · 1 Feb 2018
Uppdaterad 1 Feb 2018
Falsk Anders Thornberg blev vän med personer med höga befattningar inom Försvarsmakten och polisen.

Falsk Anders Thornberg blev vän med personer med höga befattningar inom Försvarsmakten och polisen. Foto: Aftonbladet/IBL Bildbyrå


I minst 18 månader har någon utgett sig för att vara Anders Thornberg, den nya rikspolischefen, på Facebook. Flera personer med höga befattningar inom Försvarsmakten och polisen har blivit vän med den falska profilen, rapporterar Aftonbladet.

klar

Artikellänk är kopierad

Både det franska och amerikanska presidentvalet utsattes för påverkanskampanjer i social medier. Inför det svenska valet har Säkerhetspolisen påbörjat ett arbete med att motverka liknande kampanjer, skriver Aftonbladet.

Samtidigt har den avgående Säpochefen Anders Thornberg, som utnämndes till ny rikspolischef i dag, utsatts för en kupp på sociala medier. I minst 18 månader har någon utgett sig för att vara Thornberg på Facebook. Personen har blivit vän med flera höga polischefer, politiker och med personer inom Försvarsmakten.

– Ett falskkonto har man ju inte bara för roandets skull, utan på något sätt utnyttjar man naturligtvis detta, säger säkerhets- och underrättelseexperten Joakim von Braun till tidningen.

Bland den falska Thornbergs vänner finns bland annat Carin Götblad, regionpolischef för Polisregion Mitt, Stockholms regionpolischef Ulf Johansson och den tidigare statssekreteraren Sven-Eric Söder.

Den nye rikspolischefen har inte själv varit medveten om kontots existens.

– Jag är inte aktiv på sociala medier. Jag tror att man ska vara försiktig framför allt när man jobbar på en säkerhetstjänst, säger Anders Thornberg till Aftonbladet.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro