ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Falsk hantverkare lurade till sig miljoner

metro · 15 Dec 2012
Uppdaterad 15 Dec 2012
Falsk hantverkare lurade till sig miljoner

Falsk hantverkare lurade till sig miljoner Foto: Scanpix/Arkiv


Falska och fifflande hantverkare lurar årligen till sig miljoner i rot-avdrag i Skåne. Så sent som i går dömdes en 31-årig nordvästskåning för att ha fejkat renoveringar och ansökt om avdrag på över en miljon kronor.

klar

Artikellänk är kopierad

Mannen, som får ett års fängelse, döms även till att betala ett skadestånd till Skatteverket på drygt 1,2 miljoner för avdragen.  

– När pengabristen i företaget blev att värre kände jag en press på mig att försöka rädda bolaget, säger mannen i förhör. 

Enligt Skatteverket är det inte ovanligt med fall liknande 31-åringens. Bara i Skåne har myndigheten hittills i år begärt tillbaka ungefär 13 miljoner kronor för felutbetalda rot-avdrag. Byggfakturor på arbete som aldrig ägt rum men också bedragare som utger sig för att vara hantverkare, utan att de har några som helst kunskaper inom området, finns bland dem som fastnat i Skatteverkets kontroller. 

–  Det förekommer alla typer av bedragare, vissa av dem har aldrig varit hos ”kunderna” som de senare söker rot-avdrag för, säger Mathias Karlsson, verksamhetsutvecklare på Skatte-verket.

31-åringen döms även för att ha lurat till sig rot-utbetalningar för renovering av sin och sambons bostadsrätt. Den är värderad till 650 000 kronor och mannen påstod sig ha renoverat för 400 000 kronor där, men Helsingborgs tingsrätt slår fast att det bara rör sig om en påhittad renovering.

– Det vanligaste fusket är att man inte tar upp inkomstskatter och moms men vi upptäcker också rent påhittade renoveringar och folk som omvandlat materialkostnader till arbetskostnader, säger Karlsson. 

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro