ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Falska deklarationer ökar: Skapar stor samhällsskada

Annica Ögren · 30 Okt 2018
Uppdaterad 30 Okt 2018

Foto:  HENRIK ISAKSSON/IBL / IBL Bildbyrå


Skatteverket stoppar allt fler underkända deklarationer med falska inkomstuppgifter. Dessa används som bedrägerier mot banker och myndigheter i landet.

klar

Artikellänk är kopierad

Skatteverket kommer under 2018 underkänna ungefär 400 falska inkomst- och kontrolluppgifter. Det är en ökning med 30 procent jämfört med förra året. Det rapporterar Ekot.

Den typen av bedrägeri som ökar mest är kapade identiteter.

Skapar stor samhällsskada

– Det här är en prioriterad uppgift, med tanke på samhällsskadan som det gör. Min bild är att det finns en faktisk ökning av falska kontrolluppgifter, och att den ökningen är kopplad i ökad utsträckning till kapade identiteter, säger Pia Bergman, nationell samordnare mot grov ekonomisk brottslighet vid Skatteverket, till Ekot.

Enligt Skatteverket kostar en falsk kontrolluppgift samhället mellan en halv och en miljon kronor i felaktiga utbetalningar. 400 underkända kontrolluppgifter sparar alltså samhället upp emot 400 miljoner kronor.

Falsk inkomst och falska kontrolluppgifter som inte upptäcks av Skatteverket ger inte bara grund för pension, sjukpenning och föräldrapenning, utan kan också ge kreditvänlighet vid till exempel bostadslån, skriver Ekot.

klar

Artikellänk är kopierad

Annica Ögren
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro