ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Falska e-julkort kan länsa ditt bankkonto

Katarina Matsson · 20 Dec 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Flera skadliga julhälsningar har skickats från den här sajten, 123greetings.com. 

Flera skadliga julhälsningar har skickats från den här sajten, 123greetings.com. 


klar

Artikellänk är kopierad

Se upp för blinkande julgranar och vinkande tomtar i mejlen. Risken är att tomten inte har klappar i säcken – utan virus eller spionprogram.

I värsta fall kan både din dator och dina konton länsas. – Mejl har varit det traditionella spridningssättet, men nu ökar det på msn och andra chatnätverk, säger Kenny Jansson, teknisk chef på IT-säkerhetsföretaget Sentor.

Under helger och långledigheter ökar utskicken eftersom förövarna är mer aktiva. – Dessutom är folk mer öppna för okända försändelser, som julhälsningar, säger Kenny Jansson.

Några av årets fula tomtar kommer från en falsk Yahoo-sida och en sajt som kallas 123Greetings.com.– Men det finns jättemånga varianter och det poppar upp nya hela tiden, säger Kenny Jansson.

Hans tips är att inte öppna meddelanden som du inte vet vad de innehåller. Att avsändaren är någon du känner är ingen säkerhet.– Många utnyttjar kontaktlistor, säger Kenny Jansson.

Skicka inte heller vidare den här typen av meddelanden och var försiktig när du lånar ut datorn så att du inte får besök av en elak tomte.

klar

Artikellänk är kopierad

Katarina Matsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro