ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Falska hantverkare lurar äldre

Leif Oldenburg · 4 Feb 2014
Uppdaterad 11 Feb 2014

Under januari har Stockholm drabbats av en ny typ av åldringsbrott. Nästan vart tredje brott mot äldre i bostaden handlar om vattenläckor.

klar

Artikellänk är kopierad

Tillvägagångsättet är i stort sett detsamma. En eller flera personer ringer på dörren och berättar att det har kommit en in anmälan om en vattenläcka.

Den äldre personen ombeds att följa med in i badrummet. När kranarna spolar för fullt länsar medbrottslingen resten av bostaden på smycken och kontanter.

Under januari i år anmäldes i Stockholms län 26 brott mot äldre i bostaden. I åtta av fallen utgav sig tjuvarna för att vara hantverkare som skulle reparera en vattenläcka. Nästan alla fall har inträffat i centrala Stockholm, på Kungsholmen, Södermalm och Östermalm.

– Men den här typen av kriminella vill inte vistas för länge i samma område och flyttar ofta runt, säger Peter Enell vid citypolisens kriminalunderrättelsetjänst.

Enligt honom handlar det om flera mindre ligor, som eventuellt kan ha samband med varandra.

– Både män och kvinnor har deltagit i brotten. Vid ett tillfälle sa en av kvinnorna att hon skulle göra en hälsokontroll på den äldre personen på grund av vattenläckan.

Peter Enell har inte mycket till övers för personer som begår åldringsbrott.

– Den här typen av brott kan förändra hela livet för en äldre människa. Den drabbade skäms och vågar kanske inte öppna dörren längre eller slutar att gå ut.

klar

Artikellänk är kopierad

Leif Oldenburg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro