ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Falska malariatabletter nytt hot mot Afrika

Stockholm TT · 8 Aug 2006
Uppdaterad 18 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Årligen dräper malarian mellan 1,3 miljoner och tre miljoner människor i världen, och 90 procent av dödsfallen inträffar i Afrika. Sedan 2001 rekommenderar FN:s världshälsoorganisation WHO behandling med läkemedel innehållande artesunat, ett ämne som utvinns ur en kinesisk ört.

Men falska artesunat-medel har på senare år florerat ymnigt i länder som Kambodja, Laos, Vietnam och Burma och där orsakat dödsfall. Exakt hur många vet ingen, eftersom malariaoffren inte sällan bor i svårtillgängliga områden. Men experter befarar att offren kan vara åtskilliga. "Det är mord"-Folk dör. Det finns många fall där folk har tagit dessa falska läkemedel och dött. Det är mord, säger Kevin Palmer som är WHO:s sakkunnige på malaria i västra Stillahavsområdet. -Och nu börjar de också visa sig i Afrika. Det oroar oss. . . det finns en jättemarknad där och malarian där är mycket allvarlig, så fler människor kommer att dö eller skadas av dessa mediciner. Den äkta varan tillverkas vid fabriker i Guilin i sydvästra Kina. Men också minst ett dussintal olika kopior - helt utan artesunat eller med så lite att de blir verkningslösa - har kunnat spåras till Kina. Exakta kopior-Vi samarbetar med Interpol och kinesisk polis för att försöka finna de ansvariga, berättar Palmer. Kopiorna är dock inte lätta att få bort. Förfalskarna är skickliga. -De gör askar som ser ut precis som de från Guilin. Där finns till och med matchande hologram. . . det är mycket avancerade kopior. Och tabletterna ser likadana ut, säger han. Förfalskningarna är billigare än de äkta medlen. Oftast är offren fattiga människor. -De tittar på priset. De kan inte veta om det är någon skillnad på dem, konstaterar Palmer. -De köper dessa mediciner med de få slantar de har. Och så dör de.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro