ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Falska pedofilrykten om barn-app sprids på Facebook

Gustaf Eriksson · 22 Feb 2014
Uppdaterad 22 Feb 2014

En pedofilring använder den mycket populära appen Talking Angela” för att ta kontakt med barn i syfte att förgripa sig på dem. Den varningen har fått enorm spridning på Facebook. Men den är falsk.

klar

Artikellänk är kopierad

Falska pedofilrykten om barn-app sprids på Facebook 
  Appen ”Talking Angela” är inte ett större hot mot ditt barns privatliv än andra appar, enligt experter.
Falska pedofilrykten om barn-app sprids på Facebook Appen ”Talking Angela” är inte ett större hot mot ditt barns privatliv än andra appar, enligt experter.Foto: TT/Skärmdump

”Kontrollera era barns surfplattor eller telefoner och undersök om de har den här appen. Det är en pedofilring, jag har just laddat ner den för att kontrollera och det är äckligt.”

Det är innebörden i ett varningsmeddelande som fått mycket stor spridning på Facebook under de senaste dagarna. Varningen har spridits över hela världen, och under lördagen har oroliga föräldrar hört av sig till Metro.►LÄS MER: Facebooktråden som lurade Sverige

Andra varningar handlar om att appen används av hackare som kan se användarna via telefonens kamera och att pedofiler skriver en kränkande frågor till barn som tror att de pratar med figurer i appen.

Meddelandena handlar om ”Talking Angela”, en animerad vituell katt som bland annat blivit en megastjärna på Youtube och är frontfigur för en app med samma namn. 

Brittiska The Guardian rapporterar att appen används av 230 miljoner människor varje månad.

Men det finns ingen anledning till panik. Ryktena är falska. Varningarna började cirkulera första gången i februari 2013, och redan då avfärdade välrenommerade källor dem som bluffar.►LÄS MER: Fejkad mordhistoria spreds på Facebook Trots det har meddelandena fått så stor spridning att ”Talking Angela” seglat upp till tredje plats på topplistan hos amerikanska App Store, enligt Mashable.

Spridningen har blivit så stor att Samo Login, vd på företaget Outfit7 som tillverkat appen, har gått ut med en dementi. – Det är helt uppenbart en bluff. Jag vet inte hur det startade eller hur det fick spridning. Sådana här saker bara händer. – Vi har miljoner av användare varje dag som använder den här appen. Vi skulle behöva en armé av pedofiler. Det är löjeväckande, säger han till The Guardian.

På grund av den nya spridningsvågen har den prisbelönta it-säkerhetsbloggen Naked Security tagit sig an varningarna.

I ett inlägg skriver forskaren Paul Ducklin att det är uppenbart att ryktena är falska eftersom de är illa skrivna, osammanhängande och nästan omöjliga att förstå.

Ducklin tipsar också om hur du känner igen en Facebook-bluff. Tipsen handlar bland annat om att stanna upp och tänk kritiskt och att undvika att sprida bluffar ”för säkerhets skull”. ►Jack Werner: Så undviker du att sprida bluffar på Facebook

Men även fast pedofilryktena är falska, finns det en del bra inställningar du som förälder kan göra innan ditt barn använder appen. Läs mer om det här.►LÄS MER: Skyddad kvinna röjdes efter Facebookvädjan

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro