ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Falska rykten om must-förbud

Gustaf Eriksson · 9 Jan 2013
Uppdaterad 9 Jan 2013
EU kan förbjuda julmusten

EU kan förbjuda julmusten


Är du en av alla svenskar som är tokiga i julmust? Då kanske du satte morgonkaffet i halsen när du läste om att EU kan komma att förbjuda musten. Men uppgifterna stämmer inte.

klar

Artikellänk är kopierad

Snart kan köttbullarna och prinskorvarna få klara sig utan musten på julbordet. Det hävdar i alla fall Dalarnas tidningar, som rapporterar om att EU från 1 juni i år förbjuder EU karamellfärg i maltdrycker. Eftersom julmust innehåller ett extrakt med malt och karamellfärg kan det innebära slutet för julmusten, skriver tidningen. 

DT citerar Cecilia Giertta, vd för branschorganisationen Sveriges bryggerier, som säger att bryggerier nu kämpar för att få förbudet hävt: – EU-lagstiftarna känner nog inte ens till julmusten. Jag hoppas att EU ger ett undantag för den är en unik svensk produkt.

Svenskarna dricker ungefär 50 miljoner liter must vid jul, och ytterligare ett antal miljoner liter kring påsk. Förbuds-nyheten plockades upp av flera medier och spreds som en löpeld på Facebook och Twitter. 

Men ryktet om mustens död är starkt överdrivet. Uppgifterna stämmer inte. På sin blogg skriver Cecilia Giertta att förbudet endast gäller maltdrycker. Eftersom julmust inte säljs som en sådan berörs inte den folkkära drycken av förbudet. 

En uppmärksam Facebook-användare har mejlat Giertta, och fått till svar att hon begärt en rättelse av DT.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro