ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Falska tjugor sprids – så känner du igen bluffsedlarna

Metro/TT · 22 Mar 2013
Uppdaterad 22 Mar 2013
Så känner du igen de falska 20-kronorssedlarna Det finns några enkla knep för att känna igen falska sedlar.

Så känner du igen de falska 20-kronorssedlarna Det finns några enkla knep för att känna igen falska sedlar. Foto: Scanpix


Falska 20-kronorssedlar sprids just nu i Stockholm och resten av landet. Bara i år har citypolisen i Stockholm fått in drygt 60 sedlar – men förmodligen är det bara en bråkdel av alla som har prånglats ut. – Sannolikt finns problemet i hela landet, säger C-G Wrangel, kommissarie på citypolisens gods- och registerrotel.

klar

Artikellänk är kopierad

I början på mars försökte två män med bara några dagars mellanrum växla in falska 500-kronorsedlar på ett växlingskontor i city. Men bluffen upptäcktes snabbt när sedlarna kontrollerades med uv-strålning. – Men 20-lapparna är det ingen som bryr sig om att kontrollera. De falska sedlarna upptäcks oftast först när de räknas på en värdedepå. Min personliga teori är att någon trycker upp falska 20-kronorssedlar och säljer dem för exempelvis fem kronor, säger C-G Wrangel. Polisen vet i nuläget inte var sedlarna har tillverkats eller vem som ligger bakom. – Eftersom sedlarna upptäcks så sent är det här svårutredda brott. Det finns en hyfsad sannolikhet att man inte åker dit, säger C-G Wrangel.

– Det bästa tipset för att inte bli lurad är ta för vana att känna på sedlarna. Äkta sedlar har en viss strävhet som har att göra med papperskvaliteten. De falska tjugokronorssedlarna som är i omlopp nu har en glattare yta, jämför med en rabattkupong, säger han.

De falska tjugorna saknar också vattenstämpel och metalltråd, även kallad säkerhetstråd, vilket är lätt att konstatera om sedlarna hålls upp mot en ljuskälla.

Falska tjugokronors- och femtiokronorssedlar förekommer ganska ofta i Sverige. – Det finns ingenting som säger att det är en producent som står bakom det här, det skulle kunna vara ett flertal personer som var för sig står bakom förfalskningarna. Vi har inga stora volymer sedlar som vi med säkerhet kan säga kommer från samma källa, säger Michael Johansson.

– De flesta tjugokronorssedlar vi ser nu verkar vara framställda med väldigt enkla bläckstråleskrivare, utrustning som finns i var mans hem, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro/TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro