ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Falskt legg i krogkön kan ge fängelsestraff

Ann Hagman · 16 Apr 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Carolina Westerlund har gjort ett projektarbete i skolan om hur lätt det är att köpa falska ID-kort på internet. 

Carolina Westerlund har gjort ett projektarbete i skolan om hur lätt det är att köpa falska ID-kort på internet.  Foto: Lotta Imberg


klar

Artikellänk är kopierad

Att låna någons legitimation för att komma in på krogen kan ge böter eller upp till sex månaders fängelse. Likaså att ­för­falska ett ID-kort.Urkundsförfalskningarna av legitimationer ökar. Förra året var det vanligare än på åtta år. Då dömdes 499 personer i Stockholm för brottet.– I år har vi redan haft 52 ärenden, säger Kim Österblom, kriminalinspektör vid norrortspolisen.

I hela Sverige har ökningen varit lika kraftig. Det senaste året ökade ur­kunds­förfalskningarna av legitimation från 978 till 1 225. 

Polisen befarar nu en ökning inför vårens studentfester.

När vakterna i dörren upptäcker att någon visar ett legg som inte är deras eget kan de gripa personen och tillkalla polis. Polisen gör en anmälan och kontaktar föräldrarna. Därefter kallas personen till förhör och åklagare kopplas in.– De flesta vet nog att det är brottsligt att låna eller förfalska legg, men de kopplar inte riktigt. De verkar se det litegrann som att palla äpplen, säger Kim Österblom.

Carolina köpte ID-kort på nätet

NÄTHANDEL. Falsklegg – så enkelt köper man det på nätet. Det demonstrerar Carolina Westerlund, 18, i sitt projektarbete på gymnasiet.– Det finns många hemsidor på nätet som säljer förfalskade ID-kort. Helt lagligt eftersom de skriver ut att de inte får användas som legitimation, säger hon.Själv köpte hon ett legg som gör henne ett år äldre för 25 euro.

I samma projekt har hon frågat eleverna i tre gymnasieklasser om de har använt falsklegg. Mer än en tredjedel av eleverna svarade ja. Av dem uppgav 74 procent att de lånat legitimationen av någon annan.

Bland flickorna var det primära syftet att komma in på krogen, medan de flesta av pojkarna försökte utge sig för att vara äldre för att kunna köpa öl eller tobak.

Carolina Westerlund presenterar sitt projektarbete i dag vid ett föredrag på Nacka gymnasium.

klar

Artikellänk är kopierad

Ann Hagman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro