ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Falukorv räddar oss i lågkonjunkturen

Anders Göransson · 20 Mar 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Isabella Sandberg, 3, äter falukorv till middag i radhuset utanför Stockholm.

Isabella Sandberg, 3, äter falukorv till middag i radhuset utanför Stockholm. Foto: Rickard Kilström


klar

Artikellänk är kopierad

 Falukorv, snabbnudlar och blodpudding ligger på allt fler svenskars tallrikar. Vi äter oss genom lågkon­junkturen med hjälp av klassisk ”fattigmansmat”.Metro har samlat in uppgifter från matgrossister och producenter och resultatet tyder definitivt på att vi i finansorons skugga tar en extra titt på prislappen.Enligt Scan har falukorvsförsäljningen under den senaste ­fem­månaders­peri­oden – den tid finans­krisen varit en realitet – ökat med 22 procent mot samma period ett år tidigare.Bacon, som går att köpa för en tia paketet, har ökat med hela 50 procent.– Det är något som många tycker är prisvärt, men i det fallet handlar det nog också om en mattrend – fler använder bacon som smaksättare i olika rätter, säger Scans informationsdirektör Margareta Thorgren.Företagets försäljning av oxfilé har sjunkit med 7 procent.Kronfågel uppger att försäljningen av frysta kycklingdetaljer, med bland annat lågprisvaran kycklingklubbor,  hittills i år har ökat med 17 procent.Enlig Axfood, som distribuerar varor till Willy’s, Hemköp och Prisxtra, har pasta (+12 procent) och snabbnudlar (+14 procent) ökat rejält det senaste ­halv­­året. Antalet sålda blodpuddingsförpackningar har ökat med drygt 20 procent.– Det är svårt att inte koppla det till lågkonjunkturen, säger Ingmar Kroon, presschef på Axfood.

... men till helgen blir det lyx

Trots krisen vill vi inte dra in på lyxmaten till helgen. Priset blir att vi nöjer oss med lågprismat i veckorna.– Det intressanta är att premiumprodukter, den lite finare maten, går bra. Så än så länge är inte krisen så omfattande att man sparar in på mat totalt sett, säger Jonas Arnberg på Handelns utredningsinstitut, HUI.Han tror att lågprisproduk­t­erna kommer att gå ännu starkare om krisen djupnar ytterligare. 

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro