ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Famijen utvisas trots hot om hedersmord

Leif Oldenburg · 18 Feb 2014
Uppdaterad 18 Feb 2014

Familjen skulle ha satts på ett plan till Jordanien i måndags, men nu gömmer de sig. I det gamla hemlandet hotas mamman av hedersmord för att hon vägrade gifta sig med den man familjen valt.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: ROGER LARSSON/HALLANDPOSTEN

Det har gått snart åtta år sedan Munir och Somaya flydde från Jordanien till Sverige. Somaya ville gifta sig med Munir, men familjen hade lovat bort henne till en annan man. Nu ska hela familjen utvisas – trots att paret har ett dödshot hängande över sig.

– Regeringen talar vackert om att hedersmord inte är acceptabelt. Samtidigt utvisar man Somaya och Munir som hotas av exakt samma sak, säger parets juridiska ombud Sture Terseaus.

Hedersmord är belagt med dödstraff i Jordanien, men trots det dödas uppskattningsvis 20-25 kvinnor varje år anklagade för att vanhedrat sina familjer.

– Det är allmänt känt att det förekommer hedersmord i Jordanien. Båda familjerna har vänt sig emot Munir och Somaya. Antingen blir de mördade av en släkting eller också lejer man någon, säger Sture Terseaus.

Munir och Somaya och deras två söner skulle ha satts på ett plan från Köpenhamn till Jordanien i måndags. Men familjen har gått under jorden. Båda barnen är födda i Sverige och har aldrig satt sin fot i föräldrarnas hemland. Munir arbetar på en bilverkstad i Halmstad.

– Hela familjen är införlivad i det svenska samhället och har alltid skött sig. Så här får det inte gå till, säger Sture Terseaus.

Migrationsverket har vägrat att skjuta upp utvisningen av familjen Ahmad, men Sture Terseaus har kontaktat jurister och domstolar i Jordanien för att få bekräftat att föräldrarna riskerar att mördas.

– Handlingarna är på väg till Sverige.

Migrationsverkets beslut går inte att överklaga, men det kan rivas upp om det tillkommer ”nya uppgifter av väsentlig karaktär”.

– Det är familjen sista chans, säger Sture Terseaus.

Henry Diab, knuten till Centrum för Mellanösternstudier i Lund och själv uppvuxen i Jordanien, bekräftar att hedersrelaterade mord fortfarande förekommer i landet:

– Det finns ingen statistik, men jag skulle gissa att det handlar om 20-25 hedersrelaterade mord per år. Oftast är det kvinnan som mördas för att rentvå familjens heder, säger han.

Migrationsminister Tobias Billström (M) meddelar genom sin pressekreterare att man aldrig uttalar sig i enskilda fall.

Metro har sökt den ansvarige handläggaren på Migrationsverket utan att lyckas nå honom.

Läs även: Utvisning begärs stoppad – finns nya bevis

Läs även: Tvångsutvisningar av barn ökar stort

klar

Artikellänk är kopierad

Leif Oldenburg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro