ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Familj i hyresrätt årets vinnare

Stockholm Lars Carlsson · 28 Mar 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Tvåbarnsfamiljer i hyresrätt har bäst flyt med hushållskassan just nu. - De har kunnat dra mest nytta av den ekonomiska utvecklingen det senaste året, säger Maria Ahrengart på Institutet för privatekonomi, Swedbank.

Vill man känna att man får ut mer i plånboken varje månad ska man vara mamma-pappa-barn och bo i hyresrätt. Det visar Swedbanks nya rapport om hushållens vardagsekonomi. Bakom detta ligger reallöneökningar, jobbskatteavdrag och blygsamma hyreshöjningar. - A-kassehöjningen har visserligen tillkommit på utgiftssidan, men högre reallöner för bägge föräldrarna kompenserar detta, säger Maria Ahrengart. Jämfört med den ensamstående föräldern är det förbättrade läget tydligt. Under det senaste året ökade tvåbarnsfamiljens levnadsutrymme, när alla nödvändiga utgifter är betalda, med 11 400 kronor jämfört med 5 200 kronor för den ensamstående föräldern. Ensamma mamman har visserligen också fått högre lön och sänkt skatt, men får samtidigt mindre bostadsbidrag när lönen höjs. Mamma, pappa, barn i hyresrätt är alltså framgångskonceptet. Men läget är inte lika ljust för familjer som bor i hus. Höjda bostadslån ligger bakom. En familj som idag köper radhus i en storstadsförort betalar cirka 14 000 kronor mer i boendekostnad per år jämfört med den familj som köpte huset för ett år sen. Och då har man tagit hänsyn till driftskostnad, sänkt fastighetsskatt och högre huspriser. - Det här är generella uträkningar och de skiljer givetvis i boendekostnader beroende på var i landet man väljer att bo, säger Maria Ahrengart.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Lars Carlsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro