ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Familjefadern Rasmus hade knarkskuld på en miljon

Josefin Svenberg · 22 Jan 2014
Uppdaterad 22 Jan 2014

Rasmus är 38 år, har ett bra jobb, bor med sin fru och deras två barn, lever ett vanligt Svenssonliv”. Men för åtta år sedan såg hans öde ut att bli ett helt annat. Då knarkade Rasmus konstant, han vägde 50 kilo, familjen hade vänt honom ryggen, han levde på socialbidrag, kritade hos sin langare och hade indrivare efter sig.

klar

Artikellänk är kopierad

– Mitt liv var en fest från 18-19 fram till 30. Jag jobbade och var ganska skötsam utåt sett, men höll på med droger och kriminalitet vid sidan av. Det var uteställen, knark och brudar tre-fyra gånger i veckan. För att ha råd blev det en del inbrott, rån – och även ännu grövre brott, berättar Rasmus.

Mot slutet eskalerade det. Någon kompis blev skjuten, det var bankomater som sprängdes och flera från gänget åkte in på långa fängelsestraff. Efter att Rasmus själv åkt fast för att han sålde kokain hamnade han till slut på en behandling och kom i kontakt med CA för första gången. Men han tog det inte på allvar utan ljög på mötena – och när han klev ut från behandlingen förlorade han allt.

– Jag hade ingenting. Det enda jag ville var att ta livet av mig, det var enda vägen ut. Min flickvän lämnade mig och tog vår nyfödda son med sig. Mina föräldrar vände mig också ryggen. Jag knarkade konstant – 10-15 gram om dagen – levde på soc och hade ungefär en miljon i skuld till min langare.

LÄS MER:Kokainet var nära att ta deras liv

– Sedan hände någonting. Jag kan inte säga exakt vad det var, men jag insåg att jag hade två alternativ; antingen försöka ta tillbaka mitt liv, eller ta livet av mig. Jag bestämde mig för det förstnämnda och tog mig tillbaka till ett CA-möte. Där fick jag en sponsor, började jobba i stegen och sedan den dagen har mitt liv verkligen förändrats.

Rasmus återförenades med sin familj, skaffade ett jobb och kunde successivt börja betala av sina skulder. Polisen hjälpte honom att få skyddad identitet eftersom knarkskulderna var kopplade till mc-gäng och han hade indrivare och torpeder efter sig.

Nu är skulderna helt betalda och Rasmus har varit nykter i mer än sju år. Han går på två-tre CA-möten i veckan, hjälper andra genom stegen och åker runt och föreläser. Och han är gift med mamman till sina barn.

– Livet har tagit en helomvändning. Jag har aldrig sug efter själva drogerna, men visst kan jag ibland sakna den där spänningen som fanns i livet förut. Men det jag får genom CA är så pass mycket bättre och större, jag skulle aldrig byta bort det.

Rasmus heter egentligen någonting annat.

LÄS ÄVEN:

►Utåt sett en ”vanlig kille” – på fritiden var Patrik knarkande huligan

►Stureplanstjejen Paulina: ”Skulle dö av en överdos eller ta livet av mig”

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro