ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Familjekrog med fransk finess

metro · 15 Mar 2013
Uppdaterad 21 Dec 2016

Château Forêt började som populärt lunchhak. I höstas öppnade de sin familjära famn för kvällsgäster med en underbar bistromeny.

klar

Artikellänk är kopierad

På Château Forêt finns en avslappnad miljö och riktigt bra fransk-svensk bistromat.
På Château Forêt finns en avslappnad miljö och riktigt bra fransk-svensk bistromat.Foto: Kinga Lezanska Sjölin
Château Forêt. Södra Storgatan 19, Helsingborg. En familjekrog i Helsingborg som gått från surdegsbageri till att vara en av stadens bästa krogar med sin fransksvenska bistromeny i avslappnad varm atmosfär med loppismöbler och roligt ölsortiment.
Château Forêt. Södra Storgatan 19, Helsingborg. En familjekrog i Helsingborg som gått från surdegsbageri till att vara en av stadens bästa krogar med sin fransksvenska bistromeny i avslappnad varm atmosfär med loppismöbler och roligt ölsortiment.

Att gå till Château Forêt är som att åka och hälsa på sina föräldrar över en helg och bekvämt slå sig ner i soffan med en tidning. Bakom den kraftiga trädörren till den lilla restaurangen ligger en varm hemtrevlig atmosfär i luften. Om det är för att restaurangen drivs av en familj där en av de ljusblonda bröderna Borgskog välkomnar på mjuk norrländska, hans flickvän lagar maten och mamma och pappa hjälper till, eller om det är inredningen med loppismöbler och pinnstolar som gör det, det vet jag inte. Men jag vet att detta är ett av mina favoritställen i Skåne.

Château Forêt är genuint. De märks på matlagningen att de använder bra råvaror, har stort intresse och kunskap. Ölsortimentet är brett med intressanta drycker från mikrobryggerier som Skånehill Gård och Kusken. Bumlinglampor i orange hänger ned över borden i sekelskifteslokalen med enorma fönster mot gatan. Några livsstilsmagasin och böcker ligger utspridda bland borden.

Det började som ett bageri som drevs av tre bröder. Ett ställe där du kunde köpa med dig kakor, surdegsbröd och lokalproducerad äppelmust tidiga morgnar eller stanna för en fika. På de populära luncherna serveras fransksvensk husmanskost, krämiga soppor och mycket goda sallader till kulturfolk från Dunkers, reklamare och kanske en bulldog som sover under ett bord.

Jag har väntat i flera år på att Château Forêt skulle öppna på kvällen. Det hände i höstas. Bageriet flyttade ut till hamnen och in flyttade kocken Anna Persson som jobbat på Gastro och tagit silver i OS i matlagning.

Hon har skapat en bistromeny med fransk brytning och rätter som klassisk paté, råbiff, moules frites och tarte au citron. Det skånska arvet tar form av rårakor och Tockafarmens vingar. Tock är alltså skånska för tupp. På kvällen brinner oljelampor på borden, surdegsbrödet från bageriet ligger i en korg och smöret kommer i en liten glasburk. Griskinden från Ollinge är mör. Det mörka köttet med nätt sälta balanseras upp av runda fina rotfrukter och syrade morötter med kickar av kummin. Till det serveras en lättsam svamprisotto som är något vattnig men rätten är alltigenom en väldigt fin historia.

Maten här är ofta snäll i sin framtoning precis som hela krogens atmosfär. Anna Persson har lyckats skapa en meny som placerat Château Forêt bland de absolut bästa kvällskrogarna i Helsingborg 2013.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro