ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Familjen klippte hennes hår och begravde henne som man

Aron Andersson · 24 Nov 2014
Uppdaterad 24 Nov 2014

Foto: Facebook


klar

Artikellänk är kopierad

Hennes vänner chockades när hon plötsligt dog av ett brustet blodkärl i hjärnan. De chockades ännu mer när hon begravdes som man.

Jennifer Gable låg i kostym och med kortklippt hår i den öppna kistan på sin egen begravning. I dödsrunan stod det att hon hette Geoffrey Gable.

Men den 32-åriga kvinnan hade bytt namn och levt som kvinna i flera år i Boise i Idaho, USA. När hon dog flyttades kroppen till hennes födelsestad Twin Falls, där föräldrarna alltså valde att begrava henne som man. Flera av hennes vänner blev upprörda över familjens agerande.

”Jag är äcklad. En kär väns mamma gick på begravningen i dag. Det var öppen kista. De hade klippt hennes hår, kostymen var på. Hur kan de begrava henne som Geoff när hon bytt namn. Så väldigt sorgligt”, skriver en av hennes vänner på Facebook, enligt Miami Herald.

”Jag blev förskräckt av att höra att samma familj som stötte bort Jennifer när hon som mest behövde deras ovillkorliga kärlek, visade hur hårda hjärtan de verkligen har när de bestämde sig för att genomföra begravningen på sitt sätt, och avbilda henne som pojke i stället för den kvinna hon var”, skriver en av hennes vänner på en särskild minnessajt.

Den 9 oktober dog Jennifer Gable av ett brustet blodkärl i hjärnan. Hon hade då ingen kontakt med sin familj. Inte heller i dödsrunan står det något om hur hon levt sina sista år som kvinna.

– Inget omnämnande om den kvinna hon visste att hon var och levt som i flera år. Bara en urgröpning av hennes identitet och ett gammalt fotografi på hur pappan upplevde henne, säger Meghan Stabler, styrelsemedlem vid människorättsorganisationen Human Rights Campaign, till Miami Herald.

Enligt henne visar det inträffade hur viktigt det är att skriva ett testamente.

– Hon hade gjort det hon behövde för att juridiskt anses vara sitt riktiga jag. Hennes far raderade hennes identitet antingen genom okunskap eller arrogans. Men vem vet vad föräldern gick igenom, säger hon.

Vänner till Jennifer Gable har startat en kampanjsajt på Gofundme.com för att ge henne upprättelse. Pengarna som samlas in kommer att användas antingen för att betala en ny begravningsplats i Boise, eller en parkbänk i Human Rights Park, med en inskription av hennes namn.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro