ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fånge nekas trimmer – hade usb-laddare

Fredrik Beckman · 7 Feb 2014
Uppdaterad 7 Feb 2014

En 66-årig fånge på Skogomeanstalten i Göteborg får inte ha en hårtrimmer. Anledningen: trimmens laddare hade usb-koppling. Och det är förbjudet i fängelset.

klar

Artikellänk är kopierad

Den 66-årige mannen ansökte om att få ha en trimmer för att kunna klippa sig. Det gick inte fängelseledningen på Skogome med på.

Sitt beslut lutar de på en paragraf om föremål som kan äventyra ordningen.

Och egentligen är det inte själva trimmern som är problemet. Istället är det trimmerns laddare som fängelseledningen anser vara äventyrlig. Den är nämligen, som så många andra av dagens laddare, försedd med en så kallad usb-koppling. För att man ska kunna ansluta den till olika laddare, laddare i bilen och även kunna ladda upp trimmern via exempelvis en dator.

Men koppling för usb anser Skogomeanstalten vara tillbehör till kommunikationsutrusning, och det får inte fångarna ha.

Den 66-årige mannen överklagade beslutet till Kriminalvården. Även de nekar mannen att få använda sin trimmer. I beslutet skriver de:

”…att det vid kontroll har framkommit att tillhörande laddningskabel är löstagbar och försedd med USB-kontakt. USB-utrustade anordningar anses utgöra tillbehör till utrustning för elektronisk kommunikation eller lagring av data, vilket kan äventyra ordningen eller säkerheten i anstalt.”

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Beckman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro