ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fängelse för direktör bakom Turning torso

Jonas Andersson · 13 Dec 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Han köpte luft” för 22 miljoner av HSB:s pengar

klar

Artikellänk är kopierad

Tidigare HSB-direktören Johnny Örbäck döms till fängelse för att ha orsakat HSB Sundsfastigheter skador för miljoner. "Jag är chockad", säger han till Metro.Johnny Örbäck, känd som HSB-direktören bakom Turning Torso, döms tillsammans med två medtilltalade till ett  år och sex månaders fängelse av Malmö tingsrätt. Örbäck och en av hans gamla HSB-medarbetare döms för grov trolöshet mot huvudman. Den tredje tilltalade som är fastighetsmäklare döms för medhjälp.

Rätten anser att de tre orsakade HSB Sundsfastigheter ekonomisk skada genom en affär som de genomförde i mars 2002. Rätten anser att bolaget som HSB Sundsfastigheter köpte för 22 miljoner kronor saknade tillgångar – man köpte alltså luft.

Vice chefsåklagare Lars Olson sa under rättegången att det är höljt i dunkel vem som har vunnit på affären.

Örbäck hade inte förväntat sig en fällande dom.– Jag har nog aldrig blivit så chockad i mitt liv. Det är en självklarhet att överklaga, säger han till Metro.

Örbäcks försvarare Leif Ljungholm anser att tingsrätten har bortsett från ett optionsavtal som fanns. Bolaget som köptes saknade inte tillgångar, menar han.

Samtidigt som försvaret planerar ett överklagande går HSB Sundsfastigheter igenom domen för att se möjligheterna till skadeståndsanspråk mot de dömda. Men innan det kan bli aktuellt med en stämning måste domen ha vunnit laga kraft, enligt Lars Danielsson, HSB Sundsfastigheters nuvarande vd.

Och eftersom domen kommer att överklagas kommer det att ta tid. De tre tilltalade friades från en annan åtalspunkt som handlade om att ett dotterbolag till HSB Sundsfastigheter skulle ha sålts till ett kraftigt underpris.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro