ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fängelse för fyra män som planerat rån i Hagsätra

Clarence Frenker · 15 Jan 2013
Uppdaterad 14 Jan 2013
Kompisgänget bar mörka kläder,  halsmaskeringar och hade en kopia  av en AK47.

Kompisgänget bar mörka kläder,  halsmaskeringar och hade en kopia  av en AK47. Foto: POLISEN


Kompisgänget skulle precis råna en guldsmedsbutik i Hagsätra. Då slog polisen till och grep dem med bland annat en skarpladdad pistol, ett falskt automatvapen och halsmaskeringar. Nu döms männen till ettåriga fängelsestraff för förberedelse till rån.

klar

Artikellänk är kopierad

Rånarna hade planerat allt och var beredda att skjuta skarpt.

Men de hann aldrig skrida till verket.

En timme innan guldsmedsbutiken i Hagsätra centrum skulle öppna slog polisen till och grep tre av dem när de satt i en Rover.

Samtidigt greps en fjärde person vid Hagsätra torg när han, enligt polisen, väntade på att kunna ge klartecken till sina medhjälpare.

Förutom att männen bar dubbla uppsättningar mörka kläder och halsmaskeringar påträffades även en skarpladdad revolver, en kopia av en AK47, buntband och silvertejp i bilen.

Nu döms männen, som är 20–23 år gamla, till fängelse i ett år respektive ett år och två månader för bland annat förberedelse till rån.

– Vi ansåg att vi hade tillräckligt på fötter för att slå till och det anser nu även tingsrätten, säger Mats Lindström, spaningsgruppchef i västerort som ledde insatsen.

Männen, som ingår i ett kompisgäng där tre av dem tidigare dömts för rån, hade övervakats av polisens spanare en tid när de tidigt på morgonen den 5 november åkte från Kista till Hagsätra.

Där såg polisens spanare hur de började lasta över de vapen och föremål som sedan beslagtogs i bilen.

– Guldsmedsrånen ser ut på ett visst sätt nu för tiden och tenderar att bli ganska hårda och brutala. Oftast står en gärningsman utanför butiken och håller allmänheten borta med ett automatvapen samtidigt som två eller tre personer går in, säger Mats Lindström.

Den senaste veckan har flera uppmärksammade rån med liknande modus inträffat i Stockholm, bland annat i Södertälje och Täby, där nu sammanlagt fem respektive fyra personer sitter häktade.

– Vi ser ju att det ofta är samma personer och att kärnan i de här grupperingarna är desamma. Men då straffen, enligt min mening, är relativt låga, så är det värt för dem att fortsätta, säger Mats Lindström.

Männen nekar till brott.

klar

Artikellänk är kopierad

Clarence Frenker
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro