ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fängelse för stor härva med svartjobb

Fredrik Beckman · 28 Sep 2011
Uppdaterad 28 Sep 2011
Göteborgs Spårvägar och kommunen bland slutkunderna.

Göteborgs Spårvägar och kommunen bland slutkunderna. Foto: FREDRIK SANDBERG /SCANPIX


Göteborgs Spårvägar och kommunen bland slutkunderna. Åklagaren: De borde ha kontrollerat ursprunget till sina underleverantörer.

klar

Artikellänk är kopierad

I går föll domen i en svartjobbshärva där en 61-årig man har sålt så kallade osanna fakturor till företag inom tjänstesektorn. Totalt fälls han för bokföringsbrott som ska ha omsatt 49 miljoner kronor från 2007. – Tjänsteföretagen har beställt de här osanna fakturorna för att omvandla vita pengar till icke spårbara kontanter för att betala svarta löner. Enligt min uppfattning har de köpt de här osanna fakturorna för att få kontanter tillbaka, säger Anders Berndtson-Sandell, kammaråklagare på Ekobrottsmyndigheten. Han är nöjd med domen på fyra år och sex månaders fängelse för den 61-årige göteborgaren. – Det är ett jättelångt fängelsestraff för att bara bli dömd för bokföringsbrott, säger Anders Berndtson-Sandell. I slutändan har entreprenörsföretagen som köpt osanna fakturor för att, som åklagaren hävdar, kunna betala svarta löner bland annat levererat till kunder som Göteborgs Spårvägar, Göteborgs kommun, Malmö kommun. Hur ser du på deras ansvar, det handlar ju om skattebetalarnas pengar? – Du ställer frågan och jag svarar som jag tycker. De borde kanske mer ha kontrollera ursprunget till sina underleverantörer. Sextioettåringen bedrev sin verksamhet med en restaurang som ”kontor” i Göteborg. Förutom de kumpaner han hade i Göteborg ska det vara två personer från Skåne som han hävdar hade kontaktnät för att få tag i arbetskraft i Lettland och Polen. Efternamnen på de skånska männens säger han sig inte kunna, och telefonen han använde i kontakten med dem har han inte kvar.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Beckman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro