ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fängelse för vänsterextremist

TT · 14 Apr 2014
Uppdaterad 14 Apr 2014

klar

Artikellänk är kopierad

Sex personer med kopplingar till vänsterextrema Revolutionära fronten stod åtalade på nio punkter. Men när domen kom i dag från Västmanlands tingsrätt friades alla utom två från brott.

Den 23-åring som av åklagaren beskrivits som mest aktiv döms till fem månaders fängelse för olaga hot, ofredande, skadegörelse och brott mot knivlagen. Han frias från två fall av misshandel, försök till mordbrand och ytterligare punkter av olaga hot.

En 22-åring fälls för brott mot knivlagen med dagsböter som påföljd.

Går inte att knyta till brotten

Under rättegången vittnade Säpos chefsanalytiker Ahn-Za Hagström om Revolutionära fronten (RF) som beskrivs som en utbrytargrupp ur Antifascistisk aktion (AFA). Samtliga åtalade har pekats ut som aktiva i nätverket, vilket de själva nekat till.

RF anser själva att de "bedriver sin kamp i självförsvar" och att "ändamålen helger medlen". Med den inställningen rättfärdigar de brott mot exempelvis högerextremister, men även mot aktiva politiker, myndigheter och företag. "Det finns en konstant avsikt att angripa Sverigedemokraterna och allianspartierna", står det i domen.

Syftet med angreppen mot politiker och högerextrema är att få enskilda att hoppa av eller sluta att engagera sig. Angreppen kan ske i form av hot, skadegörelse eller fysisk misshandel.

Allt detta har synts i åtalet mot de sex. Tingsrätten anser det bevisat att många av händelserna ägt rum, men att det i de flesta fall inte går att styrka vem som gjort sig skyldig till brotten.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro