ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fängelsekläder från Auschwitz såldes på Ebay

Aron Andersson · 3 Nov 2013
Uppdaterad 3 Nov 2013
Det var fångdräkter av den här randiga typen som auktionerades ut.

Det var fångdräkter av den här randiga typen som auktionerades ut. Foto: TT


En fängelseuniform från Auschwitz såldes på Ebay. Nu har 30 föremål tagits bort från sajten.

klar

Artikellänk är kopierad

120 000 kronor var utgångspriset på de fängelsekläder som tidigare ska ha tillhört en fånge i Auschwitz. Personen och dräkten på bilden är inte den som åsyftas i artikeln.
120 000 kronor var utgångspriset på de fängelsekläder som tidigare ska ha tillhört en fånge i Auschwitz. Personen och dräkten på bilden är inte den som åsyftas i artikeln.Foto: TT
Bland de totalt 30 föremålen fanns bland annat ett par skor, en armbindel med en gul Davidstjärna, en väska som tillhört en fånge och en tandborste.
Bland de totalt 30 föremålen fanns bland annat ett par skor, en armbindel med en gul Davidstjärna, en väska som tillhört en fånge och en tandborste.Foto: TT
Ebay har själva regler som förbjuder försäljning av den här typen av varor. Sajten har nu lovat att skänka 260 000 kronor till välgörenhet.
Ebay har själva regler som förbjuder försäljning av den här typen av varor. Sajten har nu lovat att skänka 260 000 kronor till välgörenhet.Foto: TT

120 000 kronor var utgångspriset på de fängelsekläder som tidigare ska ha tillhört en fånge i Auschwitz. Uniformen tros ha tillhört en polsk bagare, som dog i lägret, skriver brittiska Mail on Sunday.

Tidningen granskade en auktion där kläderna ska ha varit ett av flera föremål som tidningen beskriver som stötande. Ebay tog snabbt bort föremålen efter att det stod klart att auktionen fanns på sajten.

Bland de totalt 30 föremålen fanns bland annat ett par skor, en armbindel med en gul Davidstjärna, en väska som tillhört en fånge och en tandborste. Dessutom ingick alltså en hel fängelsedräkt, med byxor och skjorta, som ska ha tillhört den polske bagaren.

Auktionssajten får nu skarp kritik från flera håll och har svarat att det är oklart hur föremålen hamnat på sajten. Ebay har själva regler som förbjuder försäljning av den här typen av varor. Sajten har nu lovat att skänka 260 000 kronor till välgörenhet. 

”Vi är väldigt ledsna för att dessa föremål listats på Ebay och vi tar bort dem. Vi tillåter inte den här typen av föremål, och har tusentals anställda som ser över sajten och använder den senaste tekniken för att upptäcka föremål som inte borde finnas till försäljning”, skriver sajten i ett uttalande.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro