ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fängelserna i Sverige fulla – då ökar våldet

Gustaf Larsson · 11 Jul 2018
Uppdaterad 11 Jul 2018
Platsbrist på Svenska anstalter.

Platsbrist på Svenska anstalter. Foto: TT


Platserna på svenska anstalter börja att sina, visar siffror från Kriminalvården. "Det i sig kan skapa våldsproblem", säger kriminalvårdaren Leif Kyldal till SVT.

klar

Artikellänk är kopierad

För fyra år sedan var 85 procent av platserna vid Sveriges fängelser upptagna. Nu är siffran runt 95 procent, enligt siffror från Kriminalvården, rapporterar SVT.

Kriminalvårdens Leif Kyldals uppfattning är att våldet ökar i takt med platsbristen.

– Vi har mindre möjlighet att flytta på intagna som inte bör vara där de är så att säga. Det kan vara att de har ett våldsamt beteende, det kan vara att de inte hör ihop med andra intagna. Det i sig kan skapa våldsproblem, säger han till SVT.

Förra året rapporterades 327 fall av våld mellan intagna och 91 fall av våld mot personal. Det är en ökning mot de två föregående åren med 39 respektive 65 procent.

Fredrik Wilhelmsson, enhetschef på Kriminalvårdens säkerhetsavdelning, är av en annan uppfattning.

– Våldet ökar inte linjärt med beläggningen. Det ökar exponentiellt. Är det fullbelagt är det alltså betydligt stökigare än om vi har 75 procents beläggning, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Larsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro