ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fanna Ndow Norrby: Därför tar @svartkvinna en paus

Karolina Skoglund · 5 Sep 2014
Uppdaterad 7 Sep 2014

Fanna Ndow Norrby, kvinnan bakom insragramkontot @svartkvinna, belyser vanligtvis vardagsrasism mot kvinnor. Under en vecka valde hon att fokusera på männen. De historier hon då fick skickade till sig är en av anledningarna till att hon nu tar en paus från kontot. 

klar

Artikellänk är kopierad

Fanna Ndow Norrby, som har instagramkontot @svartkvinna.
Fanna Ndow Norrby, som har instagramkontot @svartkvinna.Foto: Gustav Hugosson

Du hade en temavecka med fokus på mäns historier. Hur kom det sig?  – Det var i och med dödsskjutningen i Ferguson (en 18-årig kille sköts till döds av polisen i USA reds. anm) som jag tyckte att det skulle vara intressant. Vad går svarta män igenom i Sverige just nu? 

Vad var den största skillnaden i jämförelse med kvinnornas berättelser? – Polisen nämndes vid väldigt många tillfällen. Och ordningsvakter har varit inblandade mycket mer. Det har varit mycket mer subtilt och mer tydligt rasistiskt. Mer konfrontativt. 

Men nu har du bestämt dig att pausa kontot. Hur kommer det sig? 

– Det är valtider och väldigt mycket politik överallt. Och så är jag rätt trött faktiskt. Men också för att den här temaveckan tog ut sin rätt. Att bli pumpad med rasistiska händelser som privatperson och bara läsa om det här hela, hela tiden gör en deprimerad. Jag har inte blivit deprimerad men helt klart nedstämd. Jag känner att jag inte kan gå omkring och bara vara ledsen just nu. Jag måste sköta mina andra sysslor. Detsamma med läsarna, som också blir pumpade.

När drar du i gång kontot igen? – Efter valet tänker jag. 

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro