ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fanns oskyldig – efter 33 år i fängelse

Hugo Ewald · 9 Apr 2016
Uppdaterad 9 Apr 2016

Foto: Daniel Sangjib Min/Richmond Times-Dispatch via AP


1982 dömdes Keith Allen Harward till livstids fängelse för ett mord och en våldtäkt. Efter 33 år i fängelse släpps han nu fri, efter att DNA-bevis visar att han hela tiden varit oskyldig.

klar

Artikellänk är kopierad

När Keith Allen Harward får möta solljuset efter att ha lämnat fängelset han spenderat 33 år av sitt liv i för brott han nu frikänns för är det värsta för honom att hans föräldrar inte längre är vid liv. 

– Det är det värsta. Jag kommer aldrig få det tillbaka, säger han enligt AP.► LÄS MER: Efter 16 år i fängelse – nu frias han genom DNA-bevisning

Under fredagen släpptes Hardward fri från Nottoway Correctional Centre efter att Virginias högsta domstol funnit att DNA-bevis visar att han är oskyldig för de brott han spenderat 33 år i fängelse för.

Det var 1982 han dömdes för att ha mördat en man och våldtagit hans fru i staden Newport News. Harward var då sjöman, och skeppet han arbetade på stod i närheten av offrens hem.

En säkerhetsvakt identifierade Harward som den man han hade sett iklädd en blodig uniform, men det kvinnliga offret identifierade honom aldrig som gärningsmannen. Domen vilade i en hög grad på två experter som menade att Harwards tänder matchade de bitmärken kvinnan fått på sina ben, men inga andra fysiska bevis fanns.

Enligt AP planerar nu Harward att återvända till sin hemstat North Carolina och till sin familj. Han medger att det kommer bli svårt att vänja sig vid sitt nya liv i frihet. Harward ser fram emot att äta ostron, men mer vet han inte. 

– Jag kommer gå ut och krama ett träd, eller sitta i en park. Vad jag än vill göra, för att jag kan, säger han.

Enligt AP har minst 24 män frikänts och släppts från fängelsestraff för våldtäkt eller mord där beviset legat i bitmärken bara sedan 2000. ► LÄS MER: Dömdes till livstid för marijuanabrott – nu frias han efter tjugo år

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro