ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fantastiskt gott – men förvirrat

Jonas Cramby · 15 Dec 2013
Uppdaterad 8 Dec 2016

Tumi på Folkungagatan har träffat mitt i prick med maten, bortsett från de små portionerna. Dessutom är det en aning rörigt i matsalen.

klar

Artikellänk är kopierad

RECENSION: Tumi – 3 glober

Ceviche är, för den som inte kände till det, en oerhört populär peruansk maträtt bestående av rå limemarinerad fisk, chili, koriander, kokt sötpotatis, tunnskivad lök och rostade majskorn. I Peru äter man oftast sin ceviche till lunch med ett glas linimentdoftande Inca Cola (vilket man i Stockholm till fördel kan göra på Cevicheria Aji Y Ajo i Hökarängen) men är man alldeles för autentisk så riskerar man att missa hur fantastisk rätten också kan vara till ett immigt glas Pisco Sour – en sydamerikansk drinkklassiker gjord på lime, sockerlag och druvdestillatet Pisco.

Ceviche och Pisco Sour är helt enkelt en av de där verkligen himmelska kombinationerna – som ost och vin, korv och öl och kärlek och kyssar – och sedan i slutet av sommaren har man kunna äta en riktigt jäkla bra variant av den på restaurang Tumi, nästan längst ner på Folkungagatan.

Tumi är en peruansk kvarterskrog av modernt snitt som redan verkar hunnit bli populär hos de boende i området. Vid mitt besök är energin hög och stället fullt av både hemlängtande sydamerikaner och bortlängtande svennar. Inredningen är snygg, stämningen mysig och cevichen som vi får in till förrätt, som sagt, fantastisk.

Det är när middagen sedan fortsätter som problemen börjar. Tumi känns nämligen som en krog med ett bra koncept och god mat – men som inte riktigt lyckats klura ut det praktiska än. Borden står för tätt och personalen är förvirrad. Det bärs ut fel rätter, beställningar glöms bort och det tar tid att få både uppmärksamhet och mat.

Tumi väljer också att servera sin mat som mellanrätter. Två till tre per person sägs vara lagom men ganska snart blir det uppenbart att det snarare borde vara tre till fyra. Eller kanske till och med fyra till fem?

Vi äter små tallrikar med ölsbräserad högrev med bönor och aji mirasol, peruansk krämig kycklinggryta med valnötter och aji amarillo samt stekt ris med skaldjur med jumbomajs, ärtor och salsa criolla.

Allting är gott och vällagat men så rustikt och enkelt att jag mycket hellre hade velat äta en rejäl portion av en enda sort.

Foto: Urban Brådhe
Foto: Urban Brådhe
Ceviche tillreds i baren.
Ceviche tillreds i baren.Foto: Urban Brådhe
Foto: Urban Brådhe
Foto: Urban Brådhe
Foto: Urban Brådhe
Foto: Urban Brådhe
Foto: Urban Brådhe
Foto: Urban Brådhe
Cevickhe classico med ett glas pisco sour
Cevickhe classico med ett glas pisco sourFoto: Urban Brådhe
klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro