ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Får betala 13 miljoner för skolbränder

metro · 9 Apr 2013
Uppdaterad 9 Apr 2013
Skolan totalförstördes i branden. 

Skolan totalförstördes i branden.  Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

"Det blir tufft för grabbarna", konstaterar advokaten.
"Det blir tufft för grabbarna", konstaterar advokaten.Foto: Scanpix

De tre tonåringar som låg bakom den stora branden i Torslandaskolan i Göteborg ska betala över 13 miljoner kronor.  Idag kom domen från Göteborgs tingsrätt.

– Det blir tufft för grabbarna, det är inget snack om det, säger advokat Jan Ohlsson, som företräder den yngste av killarna.

Göteborgs kommuns försäkringsbolag Göta Lejon hade krävt att ungdomarna skulle betala 100 miljoner kronor. Det tyckte inte tingsrätten var skäligt, eftersom det skulle innebära att de aldrig blev skuldfria.

Istället landade domen på 13,6 miljoner kronor.

De tre killarnas advokater hade pläderat för en summa under 15 miljoner kronor om tingsrätten beslutade att de var betalningsskyldiga. Anledningen är att de hade ansvarsförsäkringar på totalt 15 miljoner kronor.

Nu beslutade tingsrätten att beloppet skulle vara med ränta. Därmed kommer det, trots försäkringen, bli kring 400 000 var för de tre att betala. Därtill ska läggas att de döms att betala rättegångskostnader på totalt 219 000 kronor och ett skadestånd till Göteborgs stad på 150 000 kronor.

Det var den 14 november 2009 som de tre killarna, 17, 18 och 19 år gamla, hade varit ute och festat. På väg hem fick de för sig att börja förstöra en arbetsbil som stod parkerad vid Torslandaskolan i Göteborg, tre meter från själva skolbyggnaden.

Någon av dem tände eld och bilen blev snabbt övertänd. I samband med det kortslöts elsystemet i motorn, vilket fick startmotorn att gå igång och bilen tog ett skutt framåt och elden spred sig till skobyggnaden.

Hela skolan brann ner till grunden. Det kostade 120 miljoner kronor att bygga upp den igen.

I tingsrätt och hovrätt menade åklagaren att de gjort sig skyldiga till mordbrand och borde förstått att branden skulle kunna sprida sig på det sätt som den gjorde. Men både tingsrätt och hovrätt friade i mordbrandsdelen och dömde dem för skadegörelse av bilen. De slapp alltså straffansvar för själva skolbranden.

När det gäller tvistedelen kommer alltså tingsrätten fram till en annan slutsats.

– De menar att man borde kunnat räkna med det här, det tycker inte jag. Experterna är oeniga. Då undrar man hur tre unga grabbar skulle kunna förutse det, säger Jan Ohlsson.

Han vet ännu inte om de kommer att överklaga domen.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro