ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fåren står i små burar hela livet

Mikael Hellmyrs · 29 Feb 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

År efter år står fåren i små boxar. Metro kan avslöja att svenska företag säljer kläder med "superull"  från australiensiska får – som aldrig betar gräs utomhus.Djurskyddsorganisationen Animals Australia har besökt The Wool Factory i Australien. I en film på organisationens hemsida ser man hur cirka tusen inburade får vaggar av och an, gnagandes på stängslet i den trånga boxen. Enligt Animals Australia hålls fåren instängda 24 timmar om dygnet i upp till fem år. Syftet: att producera ultrafin ull till exklusiva kostymer. En av uppköparna av ullen är det italienska modehuset Ermenegildo Zegna. Metro kan nu avslöja att kostymer från Zegna säljs även i Sverige. Menswear, Hans Allde och NK köper alla in kläderna. Varuhuset NK hävdar att man inte känner till metoden "single penning". Men när de får kännedom om djurens levnadsförhållanden säger de att "frågan" kommer att tas upp med leverantörerna och att man håller på att ta fram en "djuromsorgspolicy".Cecilia Lannebo, informationsansvarig på NK säger:– Det vi kommer att göra nu är att vi tar upp merinoullsfrågan med våra leverantörer.Australien är världens största ullproducent och har länge kritiserats av djurskyddsorganisationer. Kevin de Witte vid branschens egen organisation för djurhälsa säger till Metro att produktionen är en liten nisch inom den australiska ullindustrin. Men av hans siffror framgår att det ändå rör sig om cirka trettio tusen får som hålls inomhus. Sex tusen av dem står ensamma.– Det vi värnar om är dock att djurhantering skall vara etiskt försvarsbar och inte innebära onödigt lidande för djuren, säger Cecilia Lannebo.

"Förskräckligt hemskt" – uppmanar till bojkott

Svenska myndigheter och djurrättsorganisationer blir upprörda när de får kännedom om hur får behandlas i Australien för den fina ullens skull och att svenska kedjor säljer kläderna.

– Vi uppmanar svenskar att skriva eller mejla till australiensiska ambassaden i Sverige. Man ska kräva svar på hur detta kan få förekomma, säger Birgitta Carlsson, expert på internationella djurrättsfrågor på Djurens Rätt.

I Sverige så säljer bland annat NK kostymer av italienska märket Ermenegildo Zegna. – Man måste bojkotta de svenska företag som säljer kläder med ull från plågade djur. Ska man handla måste man fråga var ullen kommer från, säger Birgitta Carlsson. Gunnar Palmqvist Jordbruksverket:– Jordbruksverkets syn är att får är flocklevande djur och därför ska hållas i par eller grupp. Får ska hållas i lösdrift och i utrymmen som ger dem möjlighet att röra sig obehindrat, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Mikael Hellmyrs
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro