ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Farfar visade vägen till H & M:s framgång

Hanna Göransson · 11 Feb 2009
Uppdaterad 15 Feb 2011
I sommar tar Karl-Johan Persson över som vd över H & M-imperiet. Någon press känner han inte, mer än från sig själv.

I sommar tar Karl-Johan Persson över som vd över H & M-imperiet. Någon press känner han inte, mer än från sig själv. Foto: Lotta Imberg


klar

Artikellänk är kopierad

I juli i år tar Karl-Johan Persson över H & M-imperiet och blir den tredje generationen Persson på företaget. Metro möter honom klädd i kostym från COS. Han lovar att H & M:s exklusivare butikskedja kommer till Sverige. Och om den nye vd:n får som han vill, bär kronprinsessan H & M på sitt bröllop.

Grattis. Hur känns det? – Bra tack. Spännande.

Vad kommer att förändras när du tar över?  – Inte så mycket. Vi har en bra position på marknaden och vi kommer att köra på.

Betyder det att ni fortsätter att expandera? – Ja. Vi planerar att öppna 225 nya butiker i år, 15 av dem är Monki/Weekday.

Kommer det att bli aktuellt med fler uppköp? – Vi var imponerade av Monki och Weekday och det är ett sätt att växa. Det är möjligt att det kommer fler. Men vårt huvudfokus är H & M.

Kommer vi att se fler designsamarbeten?– Det har fungerat bra hittills. Matthew Williamson är aktuell nu. (Kollektionen släpps den 23 april.)

Du har utvecklat konceptet COS, Collection of Style. När får vi se det i Stockholm?– Vi startar åtta nya COS-butiker i år. Vi öppnar i Paris och vi fortsätter att expandera i Storbritannien och Tyskland. Det är inte aktuellt med Sverige i år men jag lovar att det kommer.

Hur ser du på H & M:s arbete med hållbar utveckling. Hur ska man kombinera miljö­tänk med mode? – H & M ligger i framkant inom branschen. Jag tycker att det går att kombinera bra med mode. Och det blir mer fokus på det framöver.

Du är ung. Har du känt någon press att ta över imperiet? – Nej, jag känner bara press från mig själv att prestera. Jag känner väldigt starkt för H & M.

Vad har du lärt dig av din farfar Erling Persson som grundade H & M 1947? – Jag tillbringade mycket tid med honom. Han har lärt mig mycket, bland annat H & M:s företagskultur, som är grunden till vår framgång.

Vad är nästa steg för dig? Skulle du inte vilja ta över något mer exklusivt märke? – Absolut inte. Jag hoppas att vara kvar här i många många, många år framöver.

Vad skulle dina kolleger säga om dig som chef? – Det är svårt att svara på men jag tror att jag upplevs som rak, engagerad och resultatorienterad.

Klär du dig i H & M-plagg? – Merparten av min garderob består av H & M och COS. Nu blir det lite Matthew Williamson också.

Rekommenderar du dina vänner att bära H & M? – Ja, det gör jag

Passar H & M i ­styrelse­rummen?– Ja, jag tycker absolut att det passar i styrelserummen.

Vilka kallar dig för KJ? – Jag har blivit kallad det i flera år av mina vänner. Och av en del kolleger också.

Du umgås i samma kretsar som kungabarnen. Får vi se kronprinsessan i en H & M-designad brudskrud? – Det får du fråga henne om. Men jag tror och hoppas att Victoria klär sig i H & M.

klar

Artikellänk är kopierad

Hanna Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro